В изпълнение на правомощията си по контрол на дейностите за

...
В изпълнение на правомощията си по контрол на дейностите за
Коментари Харесай

Директорът на РИОСВ - Варна увери: Няма химическо замърсяване във водите от Северното до Южното крайбрежие

В осъществяване на пълномощията си по надзор на дейностите за създаване, поддържане, вярната употреба и техническото положение хидротехническите уреди - канализационните мрежи и съоръжения за филтриране на битови отпадъчни води, регионалният шеф на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с Ерджан Себайтин - шеф на Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) във Варна.

Инспекцията реализира настоящ и следващ надзор във връзка с околната среда и водите, както и контрол върху положението на водностопанските системи и уреди.

Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда увери регионалния шеф, че н яма химическо замърсяване /тежки метали, пестициди и други съединения/ в крайбрежните морски води от Северното до Южното крайбрежие . От 2022 година пробонабиране за такива замърсители се прави всеки месец, а след случая със стената на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна, контролът за чистотата на бреговите води по цялото Черноморие е седмичен, а изследваните индикатори са в норма. Морската вода се ревизира в това число за съществуването на петрол и на радиоактивни субстанции, като тези индикатори са даже под границата на засичане.

Ерджан Себайтин уточни, че к онтролът по чистотата на морските води и крайбрежната зона, както и на противозаконните зауствания е непрекъснат и е с помощта на положителния синхрон и взаимоотношението, които инспекцията има с Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, с ВиК, с РЗИ и с Министерство на околната среда и водите.

Експертът е безапелационен, че замърсяването на морската вода по крайбрежието на Варна и в района идва от незаконосъобразна човешка активност - заустване на битово-фекални отпадъчни води , които попадат в канализационната система /дъждовни колектори/ и замърсяват водата в езерото или в крайбрежната зона.

Както към този момент е известно, след намесата на Регионална инспекция за опазване на околната среда и подхванатите от Община Варна незабавни ограничения, един от проблемите с противозаконното заустване на канализацията от заведенията в региона на pристанище Варна в дъждовния колектор е решен, и заустването към този момент е в битова канализация.

Друга сериозна точка, още веднъж обвързвана с нерегламентирано заустване на битова канализация в дъждовните колектори, е в зоната на Шокъровия канал . Това оборудване събира целия водосбор от огромен квартал във Варна и на доста места по канализационната мрежа има противозаконни зауствания на битово-фекални води.

Това беше и повода при започване на август, след сигнал за тежко битово замърсяване на водите в региона, да се извършат незабавни инспекции за съществуването на биологични боклуци, рискови за здравето на хората . Микробиологичните проучвания продължиха няколко седмици и в сегашния миг индикаторите, които се наблюдават са в норма.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР