В изпълнение на Плана за действие на Националната програма Превенция

...
В изпълнение на Плана за действие на Националната програма Превенция
Коментари Харесай

ДАЗД проведе кръгла маса „Превенция на насилието и злоупотребата с деца с комуникативни нарушения“

„ В осъществяване на Плана за деяние на Националната стратегия „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца " (2023 - 2026) Държавната организация за протекция на детето постави доста старания, с цел да събере и проучва данните за децата с отзивчиви нарушавания и услугите, които им се дават. Целта е да бъде отделено особено внимание на тези деца освен от позиция на предварителна защита или разкриване на принуждение върху тях, а и за подкрепяне на тяхното развиване и реализация, както изисква Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации ", сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето при откриването на кръгла маса „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца с отзивчиви нарушавания ", проведена от ДАЗД.

Близо 3000 са децата с езиково-говорни нарушавания в яслите и детските градини, в това число и тези, които се образоват в изнесени групи в Центровете за специфична просветителна поддръжка. Учениците са малко под 4000.

За съблюдаване правата на децата с отзивчиви нарушавания е нужна съответна система за оценка на потребностите им, която да включва избор и акомодация на система за допълваща и различна връзка, тъй че да дава отговор на когнитивните и отзивчиви качества на детето и да способства за тяхното развиване, акцентира доктор Теодора Иванова и добави, че е извънредно значимо за децата с отзивчиви нарушавания, в това число и за техните близки, да им бъде обезпечена опцията за изложение и за контакт със заобикалящата ги среда.

Главният секретар на ДАЗД и началник на междуведомствената работната група по Националната стратегия „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца " (2023 - 2026) Камелия Николова показа отчет за настоящата обстановка в страната във връзка с децата с увреждания и деца с сложни отзивчиви потребности.

Децата с увреждания и по-специално със затруднена връзка са в по-висок риск от накърнимост към принуждение, в това число неглижиране, регистрира Камелия Николова. Усилията на Държавната организация за протекция на детето са напълно ориентирани към това децата с отзивчиви нарушавания да не са невидими, добави тя и акцентира, че ДАЗД e направила инспекции във всички 42 Центъра за специфична просветителна поддръжка. От които стана ясно, че 35 разполагат с разнородни високотехнологични устройства. В 30 от тях се употребяват от деца със усложнения или изчезнала функционална тирада, а в 5 центъра не са въведени в употреба, заради липса на подготвени експерти. Седем ЦСОП не разполагат със системи за допълваща и различна връзка.

Ефективна отбрана в наказателния развой посредством потребление на система за допълваща и различна връзка и събиране на годни доказателствени средства, повишение на публичната осведоменост за въпросите, свързани с децата с езиково-говорни нарушавания, създаване на Национален център за ДАК, са част от вероятните решения, с които да се подсигурява спазването правата на децата с увреждания, стана ясно още по време на кръглата маса.

Проф. доктор Морис Гринберг, ръководител на УС на Фондация " АСИСТ - помагащи технологии " сподели образно по какъв начин работи допълваща и различна връзка.

Какви са провокациите и вероятностите при използване на системи за допълваща и различна връзка и работата с деца с говорни нарушавания споделиха водещи интернационалните експерти в тази област. В полемиката се включиха Хуан Борнман, професор в Центъра за допълваща и различна връзка на Университета в Претория, Южна Африка, Йехудит Лейба, специалист по правните въпроси, свързани с ДАК и полицейските следствия в Израел, Нета Бен Зеев, логопед с 35 години опит в областта на допълваща и различна връзка и супервайзър при воденето на следствия и събиране на показания посредством ДАК в Израел.

Участие в кръглата маса „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца с отзивчиви нарушавания ", проведена от Държавната организация за протекция на детето взеха и ръководителя на Комисията по труда, обществената и демографската политика в 49-ото Народно събрание Деница Сачева, заместник-министъра на труда и обществената политика Елка Налбантова, заместник-министъра на образованието и науката доктор Емилия Лазарова и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР