В изпълнение на Образователната програма на ВСС Съдебната власт –

...
В изпълнение на Образователната програма на ВСС Съдебната власт –
Коментари Харесай

Съдия изнесе лекция пред ученици от Варненска търговска гимназия

В осъществяване на Образователната стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ през днешния ден арбитър Таня Димитрова от Административен съд – Варна изнесе открит урок във виртуалната класна стая на учениците от 11 „ в “ клас от ВТГ „ Г. С. Раковски “. Със структурата на правосъдната система и типовете съдилища, с концепцията за разделянето на управляващите, разпределянето на функционалностите и дилемите и постигането на баланс сред трите управляващи в РБългария – изпълнителна, законодателна и правосъдна, срещна учениците магистрата.

В своето ревю арбитър Димитрова сложи акцент на „ формулата за политическото разделяне на властта “, която е изложена от Шарл дьо Монтескьо в епохата на буржоазните революции и е главен принцип в Конституцията на Р България, призната през 1991 год. „ Трябва да знаете, че през годините РБългария има 4 Конституции “ – акцентира арбитър Таня Димитрова. В своето ревю съдията срещна учениците с функционалността на следствените органи, прокуратурата и съда; с типовете процесуални кодекси – Граждански процесуален кодекс, Административнопроцесуален кодекс и НПК; както и с типовете каузи, които преглеждат съдилищата.

Като на практика образец за разделяне на управляващите арбитър Таня Димитрова показа проблем, в който обясни на наличен език за младежите, по какъв начин функционалност на законодателната власт е Законът за придвижването по пътищата; по какъв начин на изпълнителната власт е компетентността да удостовери съществуването на добити познания за дееспособност на ръководство на МПС, да издаде свидетелството за ръководство на МПС, както и на изпълнителната власт е предоставен контролът по съблюдаване на разпоредбите за придвижване по пътищата и налагането на административни санкции и насилствени мерки; по какъв начин на правосъдната власт е предоставен контролът за законосъобразността на актовете на изпълнителната власт. Съдията сложи акцент на това, какво чака младежите като рестриктивни ограничения и санкции, в случай че си разрешат да ръководят МПС, без да имат удостоверение за ръководство или с превишена скорост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР