В изпълнение на конституционните правомощия Върховна административна прокуратура /ВАП/ ангажира

...
В изпълнение на конституционните правомощия Върховна административна прокуратура /ВАП/ ангажира
Коментари Харесай

След проверка на ВАП: Все още не е решен проблемът с водата в село Брестовица

В осъществяване на конституционните пълномощия Върховна административна прокуратура /ВАП/ ангажира на 16.06.2021 година служебния министър на районното развиване и благоустройство и служебния министър на опазването на здравето и по реда на чл.145, ал.1, т.6 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за съблюдаване на нормативните актове, регламентиращи ръководството и контрола на водоснабдяването за питейно-битови цели, по отношение на нуждата от обезпечаване на вода за хората в село Брестовица, област Пловдив, и нейното качество, оповестиха от пресслужбата на държавното обвиняване.

Целта е да се изяснят събитията и предпоставките за предприемане на нужни ограничения, свързани с обезпечаване на естественото и качествено водоснабдяване на хората.

В осъществяване на прокурорския акт ВАП е известена с писма от 20.07.2021 година от двамата министри.
„ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, Пловдив, реализира водоснабдяването на селото от помпена станция /ПС/ „ Брестовица “ първи напредък, към която са построени три броя нови сондажи /дублиращи старите/. В началото на 2020 година в три от кладенците на ПС „ Брестовица-Кадиево “ с №2, №3, №4 се удостоверява съществуването на наднормени концентрации на манган, което утежнява качеството на водата.

Министърът на районното развиване и благоустройството осведоми ВАП за показан разбор и отчет за качеството на водата, направени от екип от научни експерти от Българска академия на науките, Минно-геоложки университет и ВиК специалисти, които потвърждават недвусмислено, че причина за съществуването на манган във водата е Малка водно електрическа централа „ Кадиево “.

Съобщава се, че за потребностите на работата на електроцентралата наоколо до съществуващите тръбни кладенци е построена преградна стена в терасата на р. Въча. Част от територията се заблатява и в тръбните кладенци се появява манган. От Министерство на регионалното развитие е инициирана инспекция на Малка водно електрическа централа „ Кадиево “. Ситуацията е усложнена и от насъбраните манганови отлагания по водопреносната и разпределителна мрежа на селото, които при премахване на повреди и други действия по мрежата се освобождават и са генератор на вторично замърсяване на водата.

С писмо от 21.06.2021 година от „ Български ВиК холдинг “ ЕАД на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, Пловдив, е предоставено да предприеме дейности по подготовката на техническа спецификация и документи за възлагане на социална поръчка за правене на прединвестиционно изследване, обстоен организационен проект и абстрактен план за създаване на нова водоснабдителна система, цялостна реорганизация и замяна на съществуващата водоснабдителна мрежа за гарантиране на дълготрайно водоснабдяването на с. Брестовица, като се дефинира равнището на обида от струпване и отлагания на манган по водоснабдителната система; техническо и експлоатационно положение на водоснабдителната система; трасетата и местоположението на новата инфраструктура и съоръженията; обсега на капиталовото намерение; нужните документи, свързани с устройственото обмисляне и екологичното законодателство.

За дълготрайното решение на казуса, от ВиК оператора плануват:
- проучване на нов водовземен сектор, който да размени съществуващия;
- замяна на напорната деривационна мрежа /Е300/; реорганизация на помпени станции „ Ташев бунар “ и „ Брестовица 3 “;
- замяна на разпределителната и водопроводна мрежа в с. Брестовица.

Предвиждането е тези ограничения да се извършат за интервал не по-дълъг от 36 месеца - това е оптималният период, който съгласно членовете на профилирана експертна комисия подсигурява чистотата на водата от дублираните сондажи.

Допълнително са инсталирани повече от 20 бр. пожарни хидранти за отклоняване на вторично нечистата питейна вода, а за ограничение на подаването на вода с наднормено наличие на манган, е построен филтър на довеждащия тръбопровод за ПС „ Брестовица 3 “ и водоемите.

Министърът на районното развиване и благоустройството заявява, че обстановката се следи и на място, като от представители на „ Български В и К холдинг “ ЕАД са провеждани срещи с представители на обществеността в с. Брестовица и на Областна администрация-Пловдив, включително и на 01.07.2021 година

От своя страна министърът на опазването на здравето уведомява ВАП, че през 2021 година от РЗИ Пловдив са осъществявани разбори на питейната вода от пунктове на крана при крайния консуматор в селото, които не демонстрират отклонения в качеството на водата като се изключи една проба от м. март по индикатор манган.

Въпреки това все още възбраната за прилагане на водата за пиянство и подготвяне на храна не е анулирана заради това, че към момента не е реализирано трайно и стабилно решение на казуса, с което да се подсигурява неналичието на какъвто и да е риск за човешкото здраве.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР