В изпълнение на Глава втора, Раздел I. ,,Преброяване на безстопанствените

...
В изпълнение на Глава втора, Раздел I. ,,Преброяване на безстопанствените
Коментари Харесай

Община Кюстендил започна кампания по преброяване на безстопанствените кучета

В осъществяване на Глава втора, Раздел I.,,Преброяване на безстопанствените кучета на територията на страната ” от Наредба № 4 от 1.02.2021 година за използване на Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и за процедурите по нейното осъществяване, механизма на финансиране и отчетност, точка 7.,,Оценка на положението и динамичност на популацията на безстопанствените кучета ” от Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, писмо с изх. № 62-72 от 11.01.2024 година на Заместник-министъра на земеделието, оповестено на формалната интернет страница на Министерството на земеделието, и във връзка със Заповед на Кмета на Община Кюстендил е подредено осъществяване на преброяването на безстопанствените кучета на територията на Община Кюстендил. Кампанията ще се организира през интервала март-юни 2024 година

Дейностите по залавяне, кастрация, маркиране, имунизация, обезпаразитяване и връщане по места на обработените безстопанствени кучета на територията на община Кюстендил се приготвят и организират от приюта за безстопанствени животни.

Съгласно член 4, алинея 2 от горепосочената Наредба, преброяването се прави от представители на общината и организации за отбрана на животните или други юридически или физически лица с опит в региона на статистиката или ветеринарната медицина при съблюдаване на правилото за липса на спор на ползи по смисъла на член 52 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

В тази връзка, Организациите за отбрана на животните могат да заявят предпочитание за присъединяване във осъществяването им на имейл:[email protected] или във деловодството на Община Кюстендил посредством подаване на Заявление за присъединяване в свободен текст и документ за регистрация на Неправителствени организации с екологична устременост.

Срок за подаване на заявките – 31.03.2024 година.

При преброяването се следва утвърдената Методика според Националната стратегия за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България.

Кастрация - здраве и отговорност към всички животни.

Доказана е връзката сред безконтролното развъждане на домашните кучета с повишената популация на бездомни по улиците.

Защо е належащо да се кастрира вашият домакински любим?

Кастрацията, като се изключи че е виновна мярка в битката против свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета, е потребна за здравето на вашия любим. Статистически е потвърдено, че кастрираните животни живеят приблизително с към 3 години повече. Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си. Кастрацията е потребна защитна мярка против редица здравословни проблеми, които постоянно настъпват с възрастта при некастрираните животни. Освен това, според настоящото законодателство, притежателите на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за локалните налози и такси.

Какви са изгодите от кастрацията за домашния ви любим

Най-често срещаните здравословни проблеми, които избягвате, кастрирайки кучето:

нежелана бременност, както и всички проблеми, свързани с грижата и намирането на дом за малките;

тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, постоянно следени след разгонвания и при животни, третирани с препарати срещу разгонване. Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с съдбовен край;

тумори и кисти на яйчниците и матката;

тумори на тестисите;

маркиране през размножителния интервал със мощно зловонно миришеща урина;

посредством кастрацията избягвате присъщото нападателно държание по време на разгонване, сбивания сред мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни;

експанзията при женските животни се демонстрира най-често в следродилния интервал, когато пазят дребните си (майчински инстинкт);

Дългогодишната процедура демонстрира, че колкото по-рано кастрирате вашия любим, толкоз по-добри са позитивните резултати от операцията. Препоръчително е да кастрирате домашния си любим преди първо разгонване.

Има ли опасности за кучето ви при кастрация?

Операцията може да се прави единствено от ветеринарни лекари – хирурзи. Погрижете се за предварителна информация по отношение на ветеринарния доктор, на който поверявате живота на кучето. Кастрацията е рутинна интервенция, само че единствено за експертите. За женските кучета тя трае от 15 до 30 мин., а за мъжките - от 10 до 20 мин. Както при всяка друга интервенция има прочут дискомфорт за кучето, само че той е нищо спрямо това то да има два или повече пъти годишно по пет или повече дребни, за които би трябвало да бъдат полагани грижи от майка, която не е обезпечена с храна даже за себе си. Повечето дребни кученца умират под колелата на леките коли.

Кастрирането на домашни и безстопанствени кучета се прави гратис в Приюта за безстопанствени кучета на Община Кюстендил.

За задачата е нужно да транспортирате кучето до Приюта. След осъществяване на операцията и привършване на следоперативния интервал е належащо да го транспортирате назад.

Повече информация може да получите на тел. 0882 885438.

Ще промени ли кастрацията характера на вашето куче?

Само експанзията, която е резултат от размножителния инстинкт, изчезва. Кучето остава същото с тази разлика, че живее в естетика с останалите и не провокира безредия в квартала по време на размножителния интервал за кучетата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР