В изненадващ ход , като по този начин премахна всички

...
В изненадващ ход , като по този начин премахна всички
Коментари Харесай

Швеция в НАТО: Какво означава това

В неочакван ход, като по този метод отстрани всички бариери пред нейното участие във военния съюз, написа The Conversation.

Унгария бързо последва образеца и вследствие на поддръжката на двете страни e реализиран консенсус на срещата на върха на НАТО през 2023 година във Вилнюс, Литва. Съгласието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение ще бъде рекламирано като едно от основните достижения на срещата на върха.

Швеция подаде формалното си заявление за участие през май 2022 година дружно с Финландия, която беше призната в алианса през април 2023 година

Швеция, въпреки и да не е формален член, поддържа доста близки връзки с НАТО от съвсем 30 години, откогато се причисли към програмата на алианса " Партньорство за мир " през 1994 година Тя способства за задачи на НАТО. И като член на Европейския съюз и участник в общата политика за сигурност и защита на блока, тя също работи в тясно съдействие с голямото болшинство европейски съдружници в НАТО.

В устрема си към участие в НАТО Швеция и Финландия трагично трансформираха обичайна си политика на военно необвързаност. Критичен мотор на този ход беше, явно, нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Това също е още едно доказателство, че съветският президент Владимир Путин не е съумял да реализира две от личните си стратегически цели: намаляване на солидарността в алианса и попречване на по-нататъшното разширение на НАТО към Границите на Русия.

Присъединяването на Финландия и Швеция е от огромно оперативно значение за метода, по който НАТО пази съюзнически територии против съветска експанзия. Интегрирането на тези две народи на северния й фланг (Атлантическия океан и европейската Арктика) ще помогне да се втвърдят проектите за отбрана на прилежащия й център на Украйна (от Балтийско море до Алпите). Това ще подсигурява, че Русия ще би трябвало да се бори с мощни и оперативно съвместими военни сили по цялата си западна граница.

Защо Турция подвигна ветото си

От няколко години връзките на Турция с НАТО са нюансирани и обтегнати. Възраженията на Турция против присъединението на Швеция бяха видимо свързани с нейните опасения по отношение на политиката на Швеция по отношение на Кюрдската работническа партия - ПКК.

Турция упрекна Швеция, че приема кюрдски бойци. НАТО призна това като законна угриженост за сигурността и Швеция направи отстъпки като част от пътя си към НАТО.

Основният веществен мотор на съглашението обаче може постоянно да е бил морковът, размахван от Съединени американски щати. Американският президент Джо Байдън в този момент наподобява напредва с проектите си за - договорка, която наподобява е отключена от променената позиция на Ердоган по отношение на Швеция. Но постоянно се случва голям брой заобикалящи покупко-продажби и оферти за покупко-продажби да оказват помощ за улеснение на придвижването в НАТО. Всички, в това число Турция, в този момент наподобява могат да продадат развиването като победа на своите гласоподаватели вкъщи.

" Северният кръг "

Присъединяването на Швеция значи, че всички северни народи към този момент са част от НАТО. Освен че е доста от оперативна и военна позиция, това разширение има огромни политически, стратегически и отбранителни последствия. Въпреки че Финландия и Швеция са " виртуални съдружници " от години, формалното им присъединение значи някои промени в практиката.

Стратегически, двете към този момент са свободни да работят безпроблемно с останалите съдружници от НАТО, с цел да възнамеряват групова защита. Интегрирането на стратегически проекти е извънредно скъпо, изключително като се има поради солидната граница на Финландия с Русия и владението на Швеция върху сериозен терен като остров Готланд в Балтийско море. Това ще усили стратегическата оперативна съгласуемост и съгласуваност.

Съюзниците от НАТО също отварят един пред различен книгите си за отбранително обмисляне по невиждан метод. Финландия и Швеция в този момент ще бъдат подложени на двустранни (с интернационалния секретариат на НАТО) и многостранни (с всички съюзници) прегледи като част от процеса на обмисляне на защитата на НАТО. Те също ще допринесат за стратегическите решения, които са в основата на този развой.

Техните вложения в защитата също ще бъдат тествани (и те ще ревизират разноските на други съюзници). Първоначалният разбор допуска, че до момента в който Финландия и Швеция изостават от увеличението на вложенията в защитата на своите северни съседи от 2014 година насам, вложенията на Финландия в защитата са скочили доста, което води до и след присъединението ѝ към НАТО. Въпреки че може да не знаем с месеци дали същото е правилно за Швеция, можем да чакаме сходни нараствания от нейна страна. Нормите на съюза и натискът са мощни.

Разширяването на НАТО с включването на Швеция е значима стъпка заради всички тези аргументи. Но до момента в който всеки, който гледа срещата на върха във Вилнюс, естествено в този момент ще се запита дали смяната трансформира обстановката във връзка с аспирациите на Украйна за участие, отговорът надали ще бъде в близкия небосвод. Всяко дефинитивно решение на Украйна да бъде препоръчан проект за деяние за участие за момента е мост прекомерно надалеч, изключително в сегашния подтекст на продължаваща война с излаз, който към момента е непредвидим.
 Въртящият се дервиш Ердоган завоюва всичко, без да отстъпи нищо
Въртящият се дервиш Ердоган завоюва всичко, без да отстъпи нищо

Изправен против НАТО, Ердоган имаше всички карти в ръката си

Присъединяването на Швеция към НАТО е исторически миг. Независимо от полемиките при закрити врата сред турския президент Реджеп Ердоган, Европейския съюз и Съединените щати, довели до този миг, крайният резултат е елементарен. НАТО получи голям боен тласък; Русия се оказа с елементи от арктическия и балтийския район, които са й недостъпни, написа The Telegraph.

Понякога може да наподобява, че английските въоръжени сили са попаднали в рецесия на идентичността; не са сигурни в наклона към Индо-Тихия океан, отбрана против континентален хегемон или дали могат да останат дребна елитна мощ, ситуирана в отвъдморски намеси. Швеция няма подобен проблем. Нейната войска е основана за едно и единствено едно нещо: да се бие с Русия.

Като такава, макар повече от 200 години неутралитет след травматична загуба на територия по време на Наполеоновите войни, Швеция е модерна военна мощ. След документа за защитата от 2020 година Стокхолм се стреми да усили както размера на армията, по този начин и бюджета си. Миналата година Швеция е похарчила 1,3 % от Брутният вътрешен продукт за защита и има за цел да реализира задачата на НАТО за 2 % най-късно до 2026 година Тези пари стигат за много; за разлика от Обединеното кралство или Франция, Швеция има малко световни разполагания и няма нуклеарен боеприпас, който да погълне елементи от нейния бюджет за защита. Тя е свободна да насочи разноските за модернизиране на своите стандартни сили.

Като такива, силите на Швеция се чака да се усилят с една трета до 2030 година, с цел да включват 90 000 чиновници на цялостен работен ден, до момента в който 8 000 наборници в този момент се образоват годишно, с цел да попълнят аварийни сили. Междувременно на сушата новомодернизираната конструкция на силите на армията ще се състои от три механизирани бригади с осъвременени съществени бойни танкове Leopard 2 и бронетранспортьори CV90 - общи платформи, употребявани от доста сътрудници на НАТО, доста подпомагащи оперативната съгласуемост и шерването на тежестта. Освен това и предвид на научените до момента уроци от войната в Украйна, броят на артилерийските батальони ще бъде утроен.

Най-важното е, че защитата на стратегическия остров Готланд, ситуиран в средата на оспорваното Балтийско море, ще бъде в допълнение подсилена с механизиран батальон, ситуиран напред, до момента в който на дивизионно равнище щабът и поддържащите елементи ще бъдат върнати назад и прибавят качества към всяка бъдеща коалиция на НАТО.

Но способността на Швеция да употребява напреднала технология е тази, която в действителност прибавя тежест и меродавност към военната позиция, изключително в основните детайли на скорост, наблюдаване и стелт. Това се показва най-добре в морската и въздушната област, основните среди, в които Швеция ще добави сигурността на НАТО както в Балтийския, по този начин и в Арктическия район.

Ударните подводници от клас Gotland на шведския флот са всеобщо приети за едни от най-хубавите в света и съвсем изцяло неоткриваеми - даже от най-хубавото, което Съединени американски щати могат да предложат. Това беше ясно демонстрирано през 2005 година, когато HMS Gotland " победи " USS Ronald Reagan по време на военни игри.

Усъвършенстваната военна технология на Швеция не свършва с подводници от международна класа. Военновъздушните сили са оборудвани с създадените от Saab Gripen JAS 39E, най-съвременен аероплан, който е усвоил супер круизен полет - способността да лети със свръхзвукова скорост без потреблението на форсажни камери. Gripen също по този начин е оборудван с водещи в света системи с електронно сканирана решетка и скоро ще бъде оборудван с една от най-модерните в света благоприятни условия за електронна война. В знак на фокуса на Швеция върху противодействието на съветските сили, Gripen е кадърен да работи от автомагистрали - завещание от решението да се проектират скрити писти в пътната система по време на Студената война.

Но може би най-голямата изгода, която Швеция носи за НАТО, е самата Швеция. Географски, тя се намира на необикновено значим стратегически кръстопът както за Русия, по този начин и за Северна Европа, разпръсквайки големи елементи от северното и западното Балтийско море. Руските подводници и кораби, напускащи Санкт Петербург и нуклеарния анклав Калинград, би трябвало да преминат през шведски води и, което е извънредно значимо във времена на война или нараснало напрежение, следени от Швеция води. С съвсем неоткриваемите шведски атакуващи подводници от клас Gotland способността на Стокхолм да управлява тези води и дейно да откаже съветския флот от потреблението им е от забележителна стратегическа изгода.

По същия метод Швеция е огромна арктическа мощ. С доказаното участие всички арктически страни отвън Русия към този момент са в НАТО. С един размах една в миналото неутрална войска отключи последните части в опасенията за сигурността на Балтика и Арктика, като в същото време изолира Путин и Кремъл.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР