В италианското селище Борго Верчели в област Пиемонте, улица носи

...
В италианското селище Борго Верчели в област Пиемонте, улица носи
Коментари Харесай

Откриха барелеф и улица с името на Пейо Яворов в италианско село

В италианското населено място Борго Верчели в област Пиемонте, улица носи името на поета Пейо Яворов. Там бе подложен и негов барелеф. Инициативата е на Генералното ни консулство в Милано в съдействие с локалната община и тази на град Чирпан, предава БНР.

На тържествената гала в Борго Верчели участва кметът му Марио Демаджистри, Тодор Иванов, представител на община Чирпан, генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и други локални публични лица. В събитието взе участие и скулпторът Людмил Блажев – създател на барелефа на Яворов.

Между общините на Чирпан, Борго Верчели и Верчели има план за културно съдействие. Той включва площад в българският град, който се назовава " Борго Верчели ".

Връзката сред България и тази част на Италия се дължи съгласно средновековни източници на благороден жанр с български корен, чийто създател е Оглерио де Булгаро. Замъкът в Борго Верчели е прочут като " Българският палат ". През май пред него бе посадено дърво – знак на другарството сред двете страни.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР