В историята като най-краткия мандатОстава на поста до нов премиерСлед

...
В историята като най-краткия мандатОстава на поста до нов премиерСлед
Коментари Харесай

Лиз Тръс подаде оставка след 45 дни

В историята като най-краткия мандат
Остава на поста до нов министър председател

След седмица торите ще би трябвало да избират нов водач

Лиз Тръс подаде подаде оставка като министър-председател на Англия след единствено шест седмици на поста. Тя уточни, че не може да извърши мандата си и по тази причина се отдръпва. Тръс обаче разгласи, че ще извършва отговорностите си, до момента в който бъде посочен неин правоприемник. Изборът за нов английски министър председател евентуално ще се състои в границите на седмица, съобщи БНР. Крал Чарлз Трети е бил осведомен за оставката є, удостовери самата тя на конференция на Даунинг стрийт 10.

“Встъпих в служба във време на огромна икономическа и интернационална неустойчивост. Признавам, че поради обстановката не мога да извърша мандата, с който бях определена ”, сподели тя.

Лиз Тръс приключи речта си, че се е срещнала с ръководителя на “Комитета 1922 ” сър Греъм Брейди и в границите на идната седмица ще има избори за водач на Консервативната партия.

Тръс е най-кратко управлявалият английски министър председател - едвам 45 дни. Тя измести от първото място Джордж Канинг, който е отпред на Англия в продължение на 119 дни до гибелта си през 1827 година.

Тръс сподели, че е осъзнала, че поради на създалата се обстановка тя не е в положение да извърши мечтаните от нея промени, макар че посочи и някои свои заслуги - ето за какво подава оставка. Тя сподели също, че е говорила с крал Чарлз Трети, с цел да му връчи оставката си.

Следващата седмица ще бъде извършена конкуренция за лидерския пост в Консервативната партия и респективно идващ министър-председател на Англия. Тя ще продължи да извършва отговорностите си, до момента в който не бъде излъчен нейн правоприемник.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР