В историята има неизброимо много примери за жени, изобретили най-различни

...
В историята има неизброимо много примери за жени, изобретили най-различни
Коментари Харесай

5 важни изобретения и открития, направени от жени

В историята има неизброимо доста образци за дами, изобретили най-различни неща, които употребяваме и през днешния ден. От миялната машина до бронежилетката от Business Insider показват любопитен лист с измислени от дами неща по случай Международния ден на дамата. Ето и част от тях:

Първите медикаменти за левкимия, херпис и СПИН

Гертруд Елиън, дружно с сътрудника си Джордж Хитчингс създава нов способ във фармацията, който води до гражданска война в производството на лекарства. Благодарение на него се създават първите ефикасни медикаменти срещу левкимия и други сходни болести. Самата Елиън открива така наречен азатоиприн - имуносупресор, който оказва помощ на хората със слаба имунна система да се вършат трансплатнации.

Бронежилетката

През 1965 година Стефани Кволек създава синтетично влакно, което е толкоз крепко, че не може да бъде пробито от патрон. Всъщност, тя основава този артикул, до момента в който работи за компанията DuPont в екип, ангажиран със задачата да сътвори нов доста здрав материал за направата на гуми. Влакното на Кволек е 5 пъти по-здраво от стоманата, като от компанията го патентоват под името Kevlar. Днес то се употребява за разнообразни артикули, като бронежилетки и каски.

Програмирането на първите компютри

Контраадмирал доктор Грейс Мъри Хопър е измежду тримата първи съвременни програмисти в света. Тя прави огромен пробив в развиването на компютърните езици. Хопър става най-популярна с създаването на един от тях - COBOL ( " common business-oriented language " ) през 1959 година.

" Невидимото " стъкло

Д-р Катерин Бър Блодгет прави разнообразни значими открития в региона на химията и основава нерефлектиращото познато още като " невидимо " стъкло. Нещо повече - тя е първата жена, дипломирала се като физик от Кеймбриджкия университет.

Миялната машина

Джозефин Кокрейн била заможна дама, която желала да има машина, миеща по-бързо чинийте от нейните прислужници. Тя основава такава в края на XIX век и я патентова, а по-късно стартира да я предлага на заведения за хранене и хотели. По-късно Кокрейн основава компания за производството на миялни машини, която кръщава KitchenAid.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР