В историята има много откачени планове, които правителства и личности

...
В историята има много откачени планове, които правителства и личности
Коментари Харесай

Най-откачените тайни планове, които правителствата са се опитали да осъществят

В историята има доста откачени проекти, които държавни управления и персони са желали да осъществят, само че в последна сметка са се отказали. Има и такива обаче, които колкото и необикновено да звучи, са били опитвани в действителност и са реализирали непълен триумф.

Япония се е пробвала да подпали Съединени американски щати с междуконтинентални балони

Точно преди Втората международна война японски учени пускат балони, с цел да измерят въздушните течения над Тихия океан. Тогава откриват, че ветровете пресичат океана на 9000м височина.

Понеже Япония скоро щяла да влезе в директен дуел със Съединени американски щати, японците се пробват да трансфорат това изобретение в оръжие. Идеята била да се изпратят балони със запалителни устройства, които да подпалят големи горски пожари в западните щати.

В края на 1944г японците фактически пускат хиляди от тези балони от източна Япония. Стотици от тях съумяват да стигнат до Америка. Предвид първичния проект обаче, нанесените вреди се оказват минимални. Трагично умира бременна жена с петте й деца.

Американското държавно управление се притеснява, че информацията за тази офанзива би всяла суматоха измежду обществото, по тази причина я резервира в загадка. Краят на плана идва, откакто американците бомбардират водородните заводи на Япония.

Нацистите се пробвали да построят супер цитадела

Помните ли базата на злодеите, която Капитан Америка щурмува в „ Първият отмъстител “? Нацистите в действителност в действителност са се пробвали да построят такава.

Между 1943 и 1944г организация „ Тот “, немската строителна организация, гради Куполът – голяма подземна база, от която нацистите щели непрекъснато да бомбардират Лондон с ракети V-2. За благополучие градежът е взривен, преди да влезе в приложимост. Външната структура обаче към момента стои и бетонният купол върху хълма припомня за предишното.

Съединени американски щати са употребявали хербициди, с цел да разкрият позициите на виетнамците в джунглата

Всички сме чували за оранжевия сътрудник и неговите ужасяващи резултати върху виетнамските деца, само че за какво са пръскали толкоз щедро с него? Оказва се, че Съединени американски щати, ядосани от способността на врага да се крие в джунглите, вземат решение да го разкрият като унищожат зеленината с химикали.

Наречен интервенция „ Ранч ханд “, планът съществува от 1962 го 1971г и обгръща елементи от прилежащ Лаос, където виетнамците от време на време бягат от американците.

Макар огромна част от разпръснатите 20 милиона тона хербициди да е оранжев сътрудник, Съединени американски щати употребява и други – розов, виолетов, наследник и бял.

Успехът на интервенцията е единствено непълен. Въпреки откачените мащаби и цели на плана, той не съумява да разкрие множеството виетнамци, които описват играта американците в джунглата.

Нацистите се пробвали да унищожат английската стопанска система с подправени пари

Част от топ секретната интервенция „ Бернхард “, схемата включвала изработването на съвършени имитации и инжектирането им в английската стопанска система, което да провокира инфлация и да попречи на английското присъединяване във войната.

Фалшификатите са направени от пандизчии от концлагерите. Повече от 160 евреи са принудени да работят по плана. Изненадващо, огромна част от тях оцеляват през войната.

Нацистите печатат повече от £100 трилиона, само че се отхвърлят от идната част от проекта – да ги пуснат от аероплан. В последна сметка дават подправените пари на своите шпиони, които ги харчат зад граница.

Британците дават отговор на икономическата офанзива просто като изтеглят банкнотите с номинал по-голям от  £5. По-големите банкноти влизат още веднъж в послание чак след 30 години.

Американците изиграли нацистите да разпращат антинацистка агитация

На УСС им хрумва един необикновено елементарен и остроумен проект през войната, с който да накарат нацистите сами да разпращат антинацистка агитация посредством пощенската система на Германия.

Първоначалната концепция е скрито да бъдат изпращани писма с антинацистка агитация скрита в тях от Швейцария към Германия. Така обаче резултатът щял да бъде най-малък, а УСС желаят нещо много по-голямо. Затова  вземат решение да бомбардират пощенски влакове и по-късно да пускат торби с писма към тях, които германците да събират и да разпращат до личните си жители.

Впечатляващо е, че Съюзниците съумяват да го създадат, въпреки и след частичното опустошаване на Германия по времето, когато е задействан проекта през 1945г. Пощенските пликове трябвало да са идеални копия на немските, дружно с марките и печатите. След това и адресите трябвало да бъдат безусловно точни, с цел да дават отговор на съответния пощенски маршрут.

Съюзниците съумяват да пуснат 120 торби с пощенски пликове преди края на войната.

Нацисти са съумели да завладяват основен руски град като се престорили на тайната руска полиция

Когато нацистите атакуват Съветския съюз, офанзивата им е свирепа. В Съюза обаче към момента има сериозна инфраструктура, която Хитлер обезверено желае. Един образец за това са майкопските нефтени кладенци. Фюрерът персонално подрежда завладяването им, с цел да подхрани  с нефта немската военна машина.

Задачата е връчена на барон Адриан декор Фьолкерзам, който командва част от Бранденбургерите – елитни специфични елементи. Фьолкерзам, немец с съветски генезис, който приказва чудесно съветски, се оказва съвършен за задачата.

През юли 1942г екип от 60 специфични подготвени бойци прониква през руския фронт с униформи на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) – тайната руска полиция. Те карат откраднати съветски машини, с цел да е цялостна дегизировката им.

Фьолкерзам стига чак до Майкоп, показва се за пълководец като „ майор Турчин от Сталинград “ и вкарва бойците си в града. На 8 август, когато германците доближават града, специфичните елементи всяват суматоха като споделят на хората, че е подредено Майкоп да бъде зарязан.

Група нацисти завладяват локалната телеграфна станция и отхвърлят на офицери от фронта да бъдат свързани с висшето командване. В същото време друга група се пробва да попречи на разрушаването на кладенците. В последна сметка германците завладяват града, само че не и преди руснаците да нанесат задоволително вреди, с цел да го извадят от играта за година.

Американците са основали загадка организация в Европа, която се трансформира в терористична

Помните ли „ Мисията невъзможна: Режим Фантом “, където MI6 сътвориха загадка организация, която излезе отвън закона и се трансформира в пасмина от суперзлодеи? След Втората международна война, Централно разузнавателно управление на САЩ основава най-малко една такава организация в Европа – част от мрежата на настоящи зад линиите незаконни обединения, целяща да работи срещу Съветския съюз.

Гладио, италианската загадка паравоенна войска на НАТО се трансформира в терористична организация. Макар обстоятелствата към момента да не са изцяло излезли нескрито, Гладио са свързвани с голям брой атентати, политически убийства и преврати. Опитвали са се да убият папата и даже са прониквали в италианското държавно управление на най-високи равнища. След няколко големи и шокиращи разкрития, групата е разпусната публично през 90-те.

Съединени американски щати са се пробвали да манипулират времето, с цел да победят Виетнам

Освен че са пръскали с хербициди, с цел да разкрият врага в джунглите на Виетнам, Съединени американски щати също по този начин са се пробвали да употребяват метеорологични оръжия, с цел да завоюват войната. Това не е доктрина на конспирациите, а същинска топ секретна стратегия, провеждала се от 1967 до 1972г. Била е толкоз секретна, че кодовото име е сменяно няколко пъти, откакто неправилните хора са научавали за актуалното й име.

Планът бил елементарен: да се основат дъждовни облаци над Виетнам благодарение на сребърен йодид и по този начин да се удължи дъждовния сезон. Целта била да бъдат унищожени мостове и да се пресечен снабдителните линии през планините и джунглите.

Ефектът обаче се оказал непълен. Освен това, когато програмата е разкрита, реакцията на обществото принуждава Организация на обединените нации да забрани публично метеорологичните оръжия.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР