В историята е пълно с примери за противоречиви владетели, които

...
В историята е пълно с примери за противоречиви владетели, които
Коментари Харесай

Добрите дела на най-безпощадните владетели, които историята помни

В историята е цялостно с образци за спорни владетели, които са направили доста несгоди, само че имат и някои положителни каузи. Те обаче не са били водени от желанието да оказват помощ на другите, а от това да извлекат някаква изгода и за свое лично задоволство. Ето кои са те:

Адолф Хитлер

Въвеждането на здравна стратегия, която ще избави живота на хиляди души, би било голямо достижение за всеки политик. Това е достижение на политиката на Адолф Хитлер, който обаче е виновен за всеобщото ликвидиране на минимум 11 милиона души по време на неговото ръководство.

Въпросната здравна стратегия в действителност е била една от най-ранните държавни акции против тютюнопушенето . Хитлер е бил захласнат от концепцията за арийска „ майсторска раса “ и е виждал пушенето като опасност за здравето на немския народ. Той предизвиква научни проучвания, като в следствие немските лекари първи откриват връзката сред пушенето и рака на белите дробове.
 Хитлер ThinkStock/Getty Images
Чингис Хан

Факт е, че Чингис Хан е виновен за гибелта на над 40 млн. души. Но по време на ръководството си суровият държател е въвел закони, с които оповестил религиозна независимост за всички, като даже въвел данъчни облекчения за богослуженията. Империята на Чингис Хан просперира и тъй като са прокарани голям брой търговски пътища и пощенски станции. Той е насърчавал развиването на писмеността и културата, а от налози и такси са били освободени художниците, учителите и юристите.-->

Муамар Кадафи

По време на ръководството на Муамар Кадафи Либия се трансформира в кошмарна страна, където враговете на режима постоянно бяха хвърляни в пандиза и убивани. Но под негово управление либийците получиха гратис обучение , опазване на здравето и електричество, плюс субсидирани жилища и превоз. Територията на Либия е повече от 95 % пустиня. Под патронажа на Кадафи е създаден план за сложна мрежа от тръбопроводи, които доставят вода до сухите региони на страната.
Фидел Кастро
След като пое властта през 1959 година, Фидел Кастро трансформира Куба в еднопартийна тирания, хвърля десетки хиляди кубинци в заточение и екзекутира редица дисиденти. Но по време на ръководството му обаче е отстранено класовото разделяне, усъвършенствано е опазването на здравето и е насърчавано образованието.
 Фидел Кастро Guliver/Getty Images

Наполеон Бонапарт

Около два милиона души са починали като директен резултат от войните, водени от Неполеон Бонапарт, а един милион цивилни евентуално са били косвени жертви на дейностите му. Но той вкарва промяна, позната като Наполеоновият кодекс. Чрез него той вкарва буржоазния модел на устройство на публичните връзки във Франция, учреден на равенството пред закона и свободата на изява на личността в частния живот. Кодексът е в основата на актуалното гражданско законодателство в множеството европейски страни през днешния ден.



Аугусто Пиночет


По време на ръководството на чилийския деспот Аугусто Пиночет над 3000 души са „ изчезнали “. Той е затворил десетки хиляди и брутално е измъчвал минимум 28 000 души, възприемани от него като врагове. Но той национализира основни браншове в стопанската система на Чили, част от които са владеене на корпорации от Съединени американски щати.

Рафаел Трухильо

Подобно на всички в този лист, Трухильо е едно от най-лошите човешки същества, които светът в миналото е виждал. Чрез властта си той е изтезавал и убивал всеки, който му се противопоставял. През 1937 година той поръчал убийството на към 20 000 хаитяни, живеещи в Доминиканската република. Но  той построява лечебни заведения , пътища и учебни заведения. Освен това Трухильо изплати целия дълг на Домиканската република, резервира стабилността на валутата и построи или усъвършенства летища и публични здания.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР