В историите от зимна България в последните дни, които ви

...
В историите от зимна България в последните дни, които ви
Коментари Харесай

Преподавател с мисия: Учителката, която се обади на премиера за влак за учениците си

В историите от зимна България в последните дни, които ви разказахме, присъстваше и тази на учителката по информатика - професор Бисерка Йовчева. Тя стана известна с това, че макар анулацията на влака за Шумен с един есемес до премиера съумя да композира един и той да потегли от софийската жп гара, дружно с учениците ѝ, взели участие в национално съревнование в столицата.

Децата чакали на гарата с часове в студа преди да пристигна развръзката. Коя е професор Йовчева, по какъв начин стига до министър-председателя и каква е професионалната ѝ задача?

Докато чака с часове на Централна гара с група премръзнали деца и се сблъсква с чиновническо равнодушие, откакто схваща, че влакът им в последна сметка е анулиран, Бисерка Йовчева подхваща обезверен ход - написа есемес на премиера.

" Аз в отчаянието си в последна сметка взех решение да се обадя на премиера. Не се обадих, а по-скоро му писах, че имаме проблем и той откликна незабавно, за което съм му ужасно признателна. Ние с премиера Денков се познаваме от години, чисто професионално. Той и като министър на образованието, и като някогашен олимпиец и човек, който е вътре в проблемите на олимпийското придвижване, постоянно ни е съдействал ", споделя учителката по информатика Бисерка Йовчева.

И както се случва в България чиновническата машина се задейства бързо след позвъняването от високо.

" Аз не мисля, че би трябвало по този метод, само че това, което ми направи усещане, че хората, които са на по-ниски позиции в разнообразни институции, не обичат да вземат решение такива изключителни проблеми. Те вървят по логаритъм и в случай че нещо не им се вписва в стандартите, на тях им е мъчно да го разрешат, даже и не се пробват. На тях им е по-лесно да кажат не може, не става и да оставят 60 деца в студа да решат по какъв начин да се приберат. Имаше и други пасажери, те извадиха шанс, че се случи по този начин с децата ", добави Бисерка Йовчева.

По време на пътуването няколко пъти се обаждал и министърът на превоза Георги Гвоздейков, с цел да се увери, че всичко е наред. След идването си в Шумен Бисерка Йовчева изпратила втори есемес на премиера с думи на признателност.

След тази зимна преживелица, приключила щастливо, Йовчева схванала, че в БДЖ няма харта, която пази пасажерите в рискови обстановки.

Преподавателят по информатика и почетен професор на Шуменския университет Бисерка Йовчева е основател на школа, която приготвя информатици на международно равнище.

Тя е един от треньорите на информатиците в България. Основател е на Европейската олимпиада по информатика. Създател е и на лична методика за образование по информатика, наречена лъкатушен метод.

" Преди един час разбрах, че на днешното съревнование преди всичко на Балканите е Симона Христова от Шумен. Тези триумфи не съставляват подобен интерес, както вчерашния скандал, поради това, че аз подкарах влака ", сподели още Бисерка Йовчева.

Йовчева се надява към този момент да влиза в новините с триумфите на своите възпитаници.

Автор: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР