В исторически тест на човек срещу машина, алгоритъмът за изкуствен

...
В исторически тест на човек срещу машина, алгоритъмът за изкуствен
Коментари Харесай

Изкуствен интелект помете пилотиран от човек F-16


В исторически тест на човек против машина, логаритъмът за изкуствен интелект, създаден от Heron Systems, опустоши пилотиран F-16 в симулирана битка с 5:0
(снимка: Asia Times)

Когато финалната борба завърши, нямаше спор кой печели. Състезанието изправи един против различен новобранец против един от най-хубавите водачи на американските военновъздушни сили в симулирана борба за въздушно предимство в тестванията AlphaDogfight в Съединени американски щати по-рано този месец. След края на трите кръга на квалификациите новобранецът победи ветерана. Но за спечелилия нямаше потупване по рамото – той беше логаритъм за изкуствен интелект.

При резултат 5:0 водачът с неестествен разсъдък, основан от Heron Systems – подизпълнител в областта на защитата, основан в Мериленд – победи водач от Националната армия с над 2000 часа опит в полети с F-16, споделя SCMP. Наскоро ветеранът бе приключил курса за инструктор на щатските военновъздушни сили.

Но дали това значи, че изкуственият разсъдък към този момент е по-добър водач от най-хубавите човеци-пилоти на военни самолети? Не бива да се бърза с сходно умозаключение, настояват военните анализатори.

Пробните тествания AlphaDogfight са основани, с цел да „ показват опцията за създаване на ефикасни, интелигентни самостоятелни сътрудници, способни да побеждават противниковите самолети в борба ”, съгласно Агенцията за напреднали проучвателен планове на Съединени американски щати – DARPA, която оперира под шапката на Министерството на защитата и е виновна за създаването на нововъзникващи технологии за потребление от военните сили.
още по тематиката
Въздушната борба включваше голям брой реализатори и изправяше едни против други разнообразни бойци, в това число „ водачи ” с изкуствен интелект един против различен. Те се биеха със симулирани самолети F-16 Fighting Falcon, разработка на Lockheed Martin, за правото да се състезават за влиятелния псевдоним „ Banger ”.

Въпреки загубата на човека-пилот, военните анализатори в Съединени американски щати и Китай обявиха, че резултатът „ не значи, че AI може да победи или даже да размени човек в действителните сражения ”. Технологията на изкуствения разсъдък е употребена в доста страни за образование посредством виртуална действителност (VR), само че към момента не е в положение да се оправи с непредсказуемите бойни сюжети в действителността, споделя Сонг Чжунпинг – боен коментатор от Хонконг.

„ Съществуващата AI технология към момента е надалеч от действителните бойни приложения. Нейната реакция се основава единствено на потреблението на технология за разбор на огромни размери данни и калкулации в облака за преструване на сюжети посредством усъвършенстване на логаритъма ”, сподели Сонг, в този момент коментатор на хонконгската телевизия Phoenix Television. „ Например, би ли съумял AI-пилотът въпреки всичко да завоюва, в случай че не „ лети ” в F-16, а в стелт военен аероплан като F-22 или F-35, участващ в надпреварата AlphaDogfight Trials? Не мисля ”.

По думите на Сонг, доста опити са потвърдили, че изкуственият разсъдък не съумява да взема решения по модела „ наблюдаване-ориентиране-решение-действие ”, считан за значима стъпка в тактиката за въздушен пердах. Този способ е създаден от Джон Бойд, авторитетен американски боен пълководец и някогашен водач.

Хората превъзхождат изкуствения разсъдък в една значима област, когато се изправят против AI, споделя Винсент „ Джело ” Айело – някогашен водач на американския Военновъздушни сили, пред сп. Форбс. Според него, човеците-пилоти „ знаят по какъв начин да се оправят с вида неустановеност, характерен за днешните бойни задължения ”. „ Боят не се организира в стерилна, статична среда. Това се случва в триизмерно пространство, в действително време, където метеорологичните условия, хитрините на вашия съперник и редица други фактори оказват своето въздействие ”.

„ Действителният въздушен пердах е непредсказуем и няма никакви правила в него… единствено хората имат главния инстинкт да реагират с реформаторски и разнороден отговор ”, споделя Джоу Ченминг, откривател от Yuan Wang – боен научно-технологичен институт в Пекин. „ Все още имаме да извървим дълъг път, може би десетки години, преди AI технологията да може да се приложи в същински бойни сражения ”.

И въпреки всичко технологията на изкуствения разсъдък може да взема решения за микросекунди – доста по-бързо от човешкия си „ сътрудник ”. Това е реалност, който може да е съдействал за успеха в надпреварата, споделя Джоу.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР