В исторически план винаги, когато България се опитва да асимилира

...
В исторически план винаги, когато България се опитва да асимилира
Коментари Харесай

Мицкоски обвини България в опити за асимилация на македонския народ с подкрепата на Русия

„ В исторически проект постоянно, когато България се пробва да асимилира македонския народ или да отхвърли македонската еднаквост, зад това деяние е стояла поддръжката на Русия, т.е. съветските ползи на Балканите. Затова приканвам Европа да не допусне съветските ползи на Балканите още веднъж да бъдат действителност през 21 век и да се случи асимилацията на македонския народ “.

Това съобщи ръководителя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по време на визитата си в Охрид, заяви Българска телеграфна агенция.

Той повтори изказванията си, че зад „ българския диктат “ за промени в конституцията, които от опозиционната партия отхвърлят да гласоподават, стои съветски интерес. 

„ Така беше и по време на Санстефанския контракт, когато на практика България получи днешна Македония като подарък в следствие от съглашението, подписано от министрите на външните работи на тогавашната Русия и Османската империя. Същото се случи, когато Бледското съглашение беше едностранно напуснато от България по разпореждане на тогавашния руски президент Сталин и за жалост през днешния ден триото Ковачевски-Пендаровски-Османи го подписа единствено с македонска ръка. Често споделям, че в случай че Тодор Живков беше жив, щеше доста да се гордее с тези тримата, несъмнено би ги нарекъл положителни българи “, сподели Мицкоски. 

Той още веднъж повтори тезата си, че ВМРО-ДПМНЕ има ясни позиции и „ няма желание да отстъпва и няма да одобри българския диктат непременно “.

„ ВМРО-ДПМНЕ упорства само правата на македонската общественост в Пиринска Македония да бъдат зачитани по същия метод, както са били зачитани и признавани по време на Бледското съглашение, подписано сред тогавашния югославски комунистически деспот Тито и българския комунистически президент Георги Димитров. Това е цялостна културна автономност, даваща на македонците цялостно право да учат на майчиния си език, имаше даже македонски национален спектакъл. От една страна имате 14 решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, които се концентрират върху правата на македонската общественост в България, и нито едно решение за българската общественост в (Северна) Македония, кой е обект на асимилация и кой е обект на мъчения и гнет, това е доста ясно “, сподели Мицкоски.

Тезата си, че зад " българския диктат " стоят съветските ползи на Балканите Мицкоски формулира през последната седмица като отговор на въпроса за какво твърди, че преговорната рамка с Европейски Съюз, в която стои изискването за вписването на българите в Конституцията на страната, е " български диктат ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР