В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март

...
В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март
Коментари Харесай

България и Путинова Русия - две братски мафиотски държави

В историческа тирада пред Конгреса на Съединени американски щати на 12 март 1947 година президентът Труман приказва за заплашителното разпространяване на комунизма и руското завладяване на Източна Европа . Известен като " доктрината на Труман ", той разказва бойните линии за Студената война като битка сред автокрация и народна власт - нещо, което през днешния ден необикновено резонира в Украйна, написа в публикация на Марк Холингсуърт за The Spectator. 

Съветският " метод на живот се основава на волята на малцинство, принудително наложена на болшинството ", декларира президентът Труман. " Той разчита на гнет и подтисничество , следена преса и радио, нагласени избори и угнетяване на персоналните свободи... Свободните нации по света чакат от нас поддръжка в запазването на техните свободи ".

Днес страната в Европейския съюз, която най-вече наподобява на тази властническа репресивна страна, е България , която е изправена пред екзистенциална рецесия. Тя се подхлъзна в автокрация, ръководена от политически хайлайф, който заобиколи самостоятелната правосъдна система и утвърди просвета на безотговорност. По създание това е новата Русия. Като се имат поради историческите й връзки с Русия, не е изненада, че България е двусмислена и неохотна в поддръжката си за Украйна.

За Европейски Съюз и Съвета на Европа България съставлява огромен проблем за репутацията и доверието . Това е най-корумпираната държава-членка, заключава неправителствената организация Transparency International. Според Държавния департамент на Съединени американски щати има " обилни проблеми с човешките права " и " съществени проблеми с независимостта на правосъдната система и корупцията в държавното управление ".

Подобно на Русия, България пропадна в мафиотска страна. Тя се ръководи от автократична клептокрация и фрагменти от олигарси , чийто генезис може да бъде проследен обратно до шпионската организация от комунистическата епоха, Държавна сигурност (ДС), еквивалента на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и приватизацията на доходоносни държавни активи. Тази рецесия подкопава и доверието в Европейски Съюз, тъй като той не съумя да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си страна, счита някогашният правосъден министър Христо Иванов. Той твърди, че Европейски Съюз е бил блажен при надзора на правосъдните промени в България, като в това време подклажда корупцията с европейски пари.

" Ако Европейски Съюз не е в положение да подсигурява минимални стандарти за господство на закона в една толкоз слаба държава-членка като България... защо е потребен? ", споделя Иванов. " Това равнище на завземане на страната в България стана допустимо единствено с помощта на лесния опиат - фондовете на Европейски Съюз. "

В основата на рецесията за Европейски Съюз е неналичието на самостоятелност на правосъдната система . " Проблемът е, че българският основен прокурор има голяма власт и генерира непропорционално въздействие във Висшия правосъден съвет и върху съдиите ", споделя Тоби Кадман, юрист в камарите Guernica 37, който е работил в България. " Консолидирането на тази безконтролна власт докара до ерозия на правосъдната самостоятелност. Подобно на Русия, ерозията на върховенството на закона е първата жертва на спускането към автокрация ".

Главният прокурор Иван " Каскета " Гешев беше " определен " без опозиция през 2019 година Необичайно назначението му провокира нощни гневни митинги на фона на обвиняванията, че му липсва самостоятелност и честност, с цел да заема толкоз значима позиция. Протестиращите приканиха за оставката му, потвърждавайки, че " олигархична мафия е превзела страната и е разширила обсега си надълбоко в институции като правосъдната система, медиите и службите за сигурност " и е над закона. Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че 80 % от българите считат корупцията за необятно публикувана.

През юли 2020 година хиляди протестиращи се завърнаха по улиците на София , когато държавните прокурори влязоха в офисите на президента. Те дефинираха невижданата офанзива против президента като трик за отклонение на вниманието от неналичието на следствия на олигарси за корупция и възмездие за опитите му да блокира назначението на основен прокурор предишната година. Един настоящ основен прокурор може безнаказано да злоупотребява със службата си или да прави други закононарушения , споделя юристът Радосвета Василева. " По създание този орган е една от главните закани за върховенството на закона в България ".

България е изправена пред сериозен миг , който има съществени последствия за доверието в Европейски Съюз. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън даже назова основния прокурор опасност " за стабилността на НАТО ". Това е страна, която изумително наподобява на Русия в ранните години на Путин , когато върховенството на закона беше злоупотребено, с цел да се насочат към предприемачи, които се опълчиха на политическата му стратегия.

Сега, когато Студената война се възроди, България се трансформира - като Русия - в мафиотска страна .
 От години противоречива персона вкъщи, основният прокурор на България притегли погледи и в чужбина
От години противоречива персона вкъщи, основният прокурор на България притегли погледи и в чужбина

Ендемичната корупция в България е все по-притеснителна за Вашингтон и Брюксел, а податлива на съветско въздействие България е заплаха
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР