В Истанбул се проведе нов кръг преговори между Украйна и

...
В Истанбул се проведе нов кръг преговори между Украйна и
Коментари Харесай

Пореден кръг преговори: Киев ги определи като трудни, Москва - конструктивни

В Истанбул се организира нов кръг договаряния сред Украйна и Русия. Киев ги дефинира като сложни, а Москва - градивни. Сред обсъжданите въпроси беше прекратяването на огъня с филантропична цел. Русия ще изследва оферти на Украйна и ще даде отговор. Днес или на следващия ден ще стане ясно има ли вероятност пред договарянията, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украинската и съветската делегация се срещнаха в Истанбул за първите си диалози лице в лице от близо три седмици насам.

Киев продължава да упорства за преустановяване на огъня без взаимни отстъпки по териториалната целокупност и суверенитет.

Русия желае Украйна да се откаже от всевъзможни планове за присъединение към НАТО - въпрос, по който украинският президент Володимир Зеленски сподели, че е подготвен да направи компромис.



Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников води представителите на страната си, отпред на съветската делегация е съветникът на Путин Владимир Медински.

Ръкостискания имаше единствено с представители на домакините.



Преди началото на диалозите в двореца Долмабахче турският президент Реджеп Ердоган прикани руснаците и украинците да сложат завършек на нещастието. Вярваме, че няма губещ, в случай че договарянията доведат до мир, сподели турският водач.

" Напредъкът, който ще постигнете в договарянията, ще направи допустима среща на по-високо равнище сред водачите. Ние сме подготвени да бъдем домакини на такава среща ", сподели Ердоган.

На днешната среща са били обсъждани въпросите за гаранции за сигурността на Украйна и прекратяването на огъня, с цел да се решени филантропичната рецесия.

Украински представител направи изказване по време на диалозите, които продължиха над три часа.

" Провеждат се интензивни съвещания по някои значими въпроси. Най-важният е съглашение за интернационалните гаранции за сигурност за Украйна, тъй като с това съглашение ще можем да сложим завършек на войната. Вторият значим въпрос е преустановяване на огъня, с цел да се решат всички насъбрани филантропични проблеми ", сподели Михайло Подоляк, консултант на президента на Украйна.



Ескалацията на войната и на омразата става все по-голям проблем, сподели още Подоляк. Украйна е предложила безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурността.

Предложенията включват и 15-годишен интервал на съвещания по отношение на анексирания Крим и могат да влязат в действие единствено при преустановяване на огъня. Получхме ясно дефинирана позиция и оферти от Украйна, които ще бъдат проучени и предадени на президента Путин, разяснява ръководителят на съветската делегация.

Москва предлага среща сред Владимир Путин и Володимир Зеленски по едно и също време с парафиране на контракт сред двете страни.



ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА - ЧЕТЕТЕ

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР