В Истанбул на международен форум бившият шеф на ЦРУ на

...
В Истанбул на международен форум бившият шеф на ЦРУ на
Коментари Харесай

Защо Санкт Петербург не искаше да види „втора България“ в Армения.

В Истанбул на интернационален конгрес някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати и някогашен началник на Пентагона Робърт Гейтс сподели, че произходът на доста проблеми в Близкия изток се връща към Първата международна война и прикани за по-внимателно изследване от тях, с цел да вземат съответни политически решения. Днес нашата история е за геополитически план, който разнообразни политически сили се пробват да осъществят в Османската империя през 1912 година

В обятията на тайната полиция

От отчет на ръководителя на отдела за сигурност в Баку, януари 1912 година:

Това известие беше допълнено от информация, получена от ръководителя на съветските сътрудници в Османската империя: „

От отчета на началника на отдела за сигурност в Баку до Санкт Петербург. „ На 1 април 1912 година е открито външно наблюдаване за пребиваващия в Баку член на Държавната дума Павел Милюков. Той участва на вечеря в хотел „ Метропол “ с лица, които идентифицирахме: М. И. Пападжанов, член на Източното бюро на партия „ Дашнакцутюн “, юрист М. С. Алейников, който имаше връзки с локалната социалдемократическа организация.

Появата в Баку на известния водач на кадетската секта в Третата държавна дума Павел Милюков, единственият „ експерт без съперници по въпросите на външната политика “, не беше обвързвана с предизборни борби. Ръководителят на кадетите изпълняваше задача, която по своите политически параметри надалеч надхвърляше компетентността на полицейското ръководство.

След договарянията в Баку с Милюков, Пападжанов, дружно с Николай Адонец, отпътува за Константинопол, където организира голям брой срещи с арменски публични и политически фигури, с цел да развие позицията на партията Дашнакцутюн във връзка с Руската империя.

На 20 октомври 1912 година той е определен в Държавната дума на IV привикване от общия състав на гласоподавателите на три закавказки губернии, само че не съумя да пристигна при започване на 1-вата сесия (а точно 15 (28) ноември 1912 година " заради болест ", само че стана известно, че по това време той към момента е в Цариград.

Факт е, че когато стартира турско-италианската война през 1911 година, дашнаците подписват скрито съглашение с младотурската партия Итихад: в подмяна за политическа преданост те получават „ гаранции “ от Османската империя в своите райони, посредством своите органи, за определяне на надзор върху локалните административни институции. “

Но на 9 юли 1912 година опозиционната партия Hurriyet ve Itilyaf (Свобода и хармония) прави държавен прелом. Итилафистите бяха блокирани от партията Хънчак /Камбана/, която се радваше на видимо въздействие измежду турските арменци " (Камбаната е социалдемократическа партия). Тези две партии също имаха съглашение, параграф 2 от което гласеше:

По мнението на арменския историк Мери Кочар, арменската партия Хунчак е тази, която е дала на итилафистите Дашнаците се оказват без работа, а задачата на Милюков е посредством Пападжанов и най-видните представители на по този начин нареченото „ арменско огнище “ в Османската империя да „ играе “ против итилафистите.

Историята споделя

Нещата вървят към Първата Балканска война сред Османската империя и България, Гърция, Сърбия и Черна гора (Балканския съюз). Генералните щабове на Русия, Англия и Франция приключват създаването на общ проект за войната, която е планувана за пролетта на 1912 година

Военният министър Владимир Сухомлинов написа в записките си, че по това време Основното нещо беше да се. Прологът към началото на войната трябваше да бъде въстание в Албания.

Военен сътрудник на Главната дирекция на Генералния щаб на Германия рапортува за общата обстановка, която тогава се развива в Османската империя: „

В края на 1911 година - началото на 1912 година в Санкт Петербург се организира развой по „ делото “ на партията Дашнакцутюн (Съюз). На подсъдимата пейка бяха 158 видни фигури от „ Източното бюро ” на партията и лица,

Арменската партия Дашнакцутюн, чието основаване е оповестено в Тифлис през 1890 година, в началото работи в Руската империя като „ партия в заточение “. Неговият първи манифест декларира, че Дашнакцутюн ще се стреми да сплоти всички сили, да свърже всички центрове със себе си, за политическа и икономическа независимост на турска Армения. Малко по-късно тази теза е маркирана в първата стратегия на партията, призната от Първия конгрес на Дашнакцутюн през 1892 година:

Самият факт на съществуването на територията на Русия на национална партия, която таеше хрумвания за завладяване на част от територията на прилежаща страна, сътвори проблеми в връзките сред Санкт Петербург и Константинопол.

Руските сътрудници от разузнаването рапортуваха в Санкт Петербург:

Както написа известният историк Джон Киракосян, по това време В тази връзка в Санкт Петербург, както сподели един съветски почитан чиновник.

Ето за какво, когато на 9 октомври 1912 година стартира първата Балканска война, Петербург се опасява от разпадането на Османската империя и предлага ходатайство в мирните договаряния.

От спомените на Павел Милюков: (

Тоест, съгласно Милюков, планът за автономизация на арменците в Османската империя в Париж е сменен от плана за основаване на „ Велика Армения “.

На 2 и 6 ноември 1914 година на съвещание на Централния комитет на кадетската партия бяха изслушани и разисквани две послания на Милюков по арменския въпрос. Той очерта три вероятни разновидността за своето решение. Първо: основаването след войната на политически самостоятелна „ Велика арменска страна “, състояща се както от съветски, по този начин и от турски територии.

Второ: образуване в същите вилаети на самостоятелна Армения под формалния протекторат на Турция. И най-после, третият вид: анексиране на турската част на Армения от Русия. Според Милюков най-хубавият сюжет за Русия би бил анексирането на Армения, защото

Милюков счита първите два разновидността за неизгодни за Русия. Неговата позиция беше подкрепена от такава видна фигура на кадетите, В. И. Вернадски. Според него А в самостоятелна Армения под турски протекторат „

Ето за какво Милюков в хотел „ Метропол “ в Баку предложи на Пападжанов да промени тази тенденция в активността на арменските партии. Той е наясно, че арменските политически придвижвания, чиито водачи заседават по едно и също време в два Народното събрание - съветската Държавна дума и турския меджлис, са изкушени от възможностите да изиграят картите си и в двете империи по едно и също време - Руската и Османската.

Отново от записките на Милюков: „

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед30588Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед44419Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед108812Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед149754Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15670Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377561Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед149754Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед117138Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед108812Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед102028Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР