В Истанбул може да стане земетресение със сила 9. Това

...
В Истанбул може да стане земетресение със сила 9. Това
Коментари Харесай

Сеизмолог: В Истанбул може да стане земетресение от 9 по Рихтер

В Истанбул може да стане земетресение със мощ 9. Това сподели пред публицисти водещият турски сеизмолог Наджи Гьорюр, който разяснява казуса, обвързван с предстоящо ново мощно земетресение в региона на турския мегаполис, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Интензивността на земетресението може да доближи 9-а степен, като се чака да епицентърът му да е в европейската част и надлежно да засегне съществено сектора от Златния рог до региона Силиври. При сходна обстановка също по този начин отпадните води ще се смесят с питейната вода, сподели ученият.

Да бъдеш под въздействието на земетресение с магнитуд 9 значи следното: даже доста добре издигнати здания могат да бъдат съществено развалени, уточни той.

Миналата седмица Гьорюр сподели, че е извънредно висок рискът от унищожително земетресение в Истанбул - 47 %, съобщи Българска телеграфна агенция. 

След земетресенията в Югоизточна Турция със мощ 7,7 и 7,8 на 6 февруари, които бяха наречени бедствието на века, довело до гибелта на над 50 хиляди души, още веднъж се ускориха страховете на хората по отношение на предстоящо разрушително земетресение и в региона на Истанбул. Миналата седмица земетресението с магнитуд 5,1 в Мраморно море стресна мощно хората.

Много стеснителен е сградният фонд в Истанбул, защото доста здания са остарели. Властите обмислят съществени ограничения в тази тенденция.

На 17 август 1999 година регионът на Истанбул, който е ситуиран на границата сред Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР