В Истанбул е била разбита голяма мрежа на джихадистката групировка

...
В Истанбул е била разбита голяма мрежа на джихадистката групировка
Коментари Харесай

Разбиха голяма мрежа на групировката „Ислямска държава – Хорасан” в Истанбул

В Истанбул е била разрушена огромна мрежа на джихадистката формация „ Ислямска страна – Хорасан “, предават турските медии.
В признат неотдавна обвинителен акт са разказани дейностите, които „ Ислямска страна – Хорасан “ (ИД-Х) е правила на турска територия – от проекти за набези против институции и военни обекти в града до основаване на мрежи за набиране на членове.
Истанбулската прокуратура води следствие против 12 обвинени, шестима от които са арестувани за това, че са управлявали набожен учебен център в квартал " Башакшехир ", където се счита, че са били обучавани лица, които да се причислят към терористичната организация ИД-Х. Лица от узбекски, киргизки и кавказки генезис са основали противозаконен набожен център в Башакшехир, поддържайки тесни контакти с детайли на терористичната организация в Сирия и Афганистан, показва в. " Хюриет ".
Повечето от преподавателите в центъра в Башакшехир са били от арабски генезис, се споделя в обвинителния акт, като се прибавя, че под прикритието на религиозно образование учениците са били подлагани на агитация от страна на ИД-Х. 
В общежитията на центъра са били настанени жители на Узбекистан, Таджикистан, Ирак, Египет. В центъра са подготвени доста младежи на възраст 16-17 години, като някои от тях са били убити по време сражения в Сирия.
Прокуратурата изиска присъди от седем години и половина до 15 години за участие в терористична организация и от година и половина до четири години и половина за владеене на нелицензирано оръжие.
Групировката " Ислямска страна - Хорасан " включва в наименованието си име на район, обхващащ елементи от Иран, Туркменистан и Афганистан. Тя е основана в Източен Афганистан в края на 2014 година и бързо си сътвори известност на извънредно жестока формация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР