В испанската столица днес започна първото дело за откраднатите бебета

...
В испанската столица днес започна първото дело за откраднатите бебета
Коментари Харесай

В Испания започна дело по скандала с "откраднатите бебета" от времето на франкизма

В испанската столица през днешния ден стартира първото дело за " откраднатите бебета " по време на франкизма. Това става десетилетия след първите разкрития по абсурда, който евентуално визира хиляди новородени, отнети от майките им и поверени на приемни фамилии по време на диктатурата на Франсиско Франко от 1939 до 1975 г, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Активисти, облечени в жълти тениски с надпис " Справедливост " стачкуваха край съда, настоявайки правораздаването да отвори още веднъж и други досиета от времето на диктатурата, показва " Ройтерс ".

При ръководството на Франко управляващите отнемали бебета от " несъответствуващи " майки (в доста от случаите с комунистически или леви убеждения) и ги давали на фамилии, свързани с режима.

Подсъдим по днешното дело е 85-годишният някогашен гинеколог Едуардо Вела, упрекнат в подправяне на документи, похищение на дете на възраст под седем години и инсценировка на раждане, до момента в който работел в мадридската болница " Сан Рамон ". Делото е заведено от 49-годишната Инес Мадригал, която упреква Вела, че през 1969 година е подправил удостоверението й за раждане, вписвайки приемната й майка като биологичен родител.

 Инес Мадригал
© Reuters

Инес Мадригал

Бившият испански арбитър Балтасар Гарсон, водил основни каузи за нарушавания на човешките права по света, е записал към 30 000 случая на отнети при раждането им испански деца по време на диктатурата на Франко. Според деятели стотици сходни случаи в никакъв случай не са стигнали до съд в Испания заради липса на доказателства или заради отминалост./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР