В Испания започна кампания за преименуване на улиците в градовете,

...
В Испания започна кампания за преименуване на улиците в градовете,
Коментари Харесай

В Испания преименуват улици, кръстени на Хуан Карлос

В Испания стартира акция за преименуване на улиците в градовете, носещи името на някогашния крал Хуан Карлос I, който от 1975 година беше отпред на испанската страна, а през 2014 година отстъпи трона на сина си, крал Фелипе VI, заяви Българска национална телевизия.

Кампанията не визира всички 637 общини, където има такива улици, а единствено тези, на които са на власт радикални леви сили или районни националисти - баски, каталунски. Те изясняват дейностите си с обвиняванията в корупция, които неотдавна бяха изказани против някогашния монарх. Както самите обвинявания, по този начин и обвързваното с тях преименуване се одобряват нееднозначно в испанското общество.

Витория, столицата на баската автономност, стана пионер в преименуването. Там, с помощта на напъните на националисти - поддръжници на баската самостоятелност - авеню Хуан Карлос I в този момент е кръстено в чест на Международния ден на дамата. На улица "8 март " беше преименувана Една от главните пътни артерии на Хихон, най-важният град на Астурия. Последната смяна бе инициирана от лявата популистка партия Подемос. Тя също взе сходно решение във връзка с булеварда в най-стария град в страната - Кадис.

По самодейност на националистите във Валенсия изчезнаха остарели имена на улици в градове като Пуерто де Сагунто и Вила Хойоса във Валенсийската автономност, както и в някои по-малки градове. Медиите оповестяват, че през идващите седмици депутати от Подемос и националисти в Сантяго де Компостела, Логроньо, Мостолес, Сеговия, Виго, Мурсия, Сарагоса и по този начин нататък ще излязат с хрумвания за същото преименуване.

Междувременно на Хуан Карлос не е повдигнато публично обвиняване, сподели Карлос Посо, професор по политически науки в Университета в Мадрид в изявление за Дойче веле. И напомни, че "упреците във вестниците " за корупция се основават на материалите по делото на любовницата на някогашния крал, гражданка на Федерална република Германия Корина Ларсен. Прокуратурата в Женева се заинтересува от произхода на нейния капитал от 65 милиона $, подложен в една от швейцарските банки. Ларсен твърди, че парите са ѝ дарени от Хуан Карлос, а кралят ги придобил от саудитския монарх.

Обвиненията, публикувани в пресата, че някогашният крал твърди, че е получил тези пари като рушвет за контракт за създаване на железопътната линия Медина-Мека, съгласно Карлос Посо, са "абсурдни ". В края на краищата саудитците нямаха потребност да подкупват никого - испанците реализираха рентабилен контракт в хода на конкуренция със строителни компании от други страни.

Парите, съгласно кръга на някогашния испански монарх, са му били показани от починалия саудитски крал Абдула "в знак на братско другарство ", освен това доста преди построяването на железницата. Според Посо тази версия наподобява правдоподобна, поради дългите връзки на Хуан Карлос със саудитската династия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР