В Испания, в центъра на Мадрид на т.нар. улица на

...
В Испания, в центъра на Мадрид на т.нар. улица на
Коментари Харесай

Българската поезия оживя в „Квартала на буквите“ в Мадрид

В Испания, в центъра на Мадрид на така наречен улица на поетите, където са живели известни представители на испанската литература от XVI и XVII вeк, български емигранти и локални жители рецитираха известни стихове на Вазов, Ботев, Дебелянов, Вапцаров . Нашият съотечественик Любо Миланов описа за това вълнуващо събитие:

Български поети оживяха в сърцата и очите на десетки български емигранти. Нашите сънародници демонстрираха, че българската лирика е жива, даже на хиляди километри от вкъщи. Те рецитираха стихове от български създатели на улицата на писателите, там където са живели Сервантес, Кеведо, Гонгора и Лопе де Вега. От своя страна испанците на драго сърце одобриха в домовете си Вазов, Вапцаров и Дебелянов.

„ Испанците са посочили своята обич, като са написали на Земята със златни букви четиристишия от обичани техни творби. Ние, българите, там където има стих от произведение на испански създател, ще кажем обичано четиристишие от български създател “, сподели уредникът на събитието Ваня Петрова.

Децата рецитираха с доста възприятие, а  родителите им даже плачеха, до момента в който споделяха обичаните си стихове. Нашите сънародници демонстрираха, че България е в сърцата им и не са я не запомнили. Носталгията по родината е мощна, тъй като обичта към нея е най-топлото, най-съкровеното, най-личното кътче в сърцето на всеки.

Автор на видеото: Любо Миланов
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР