В Испания расте с каталунските сепаратисти, с която той ще

...
В Испания расте с каталунските сепаратисти, с която той ще
Коментари Харесай

Сглобка по испански: Протести срещу съюза на социалисти и каталунски сепаратисти

В Испания пораства с каталунските сепаратисти, с която той ще си обезпечи още 4 години като министър председател.

Десетки хиляди испанци стачкуваха, тук-там се стигна до конфликти с полицията. Тази седмица е основна за бъдещето на страната.

Протести в 53 града. От Мадрид до Малага, Севиля, Гранада и Барселона - десетки хиляди излязоха по улиците. 80 хиляди се събраха единствено в столицата. " Санчес изменник! ", " Санчес + терористи + сепаратисти е равно на прелом ", гласяха надписите на плакатите. На места се стигна и до конфликти.

Очаква се напрежението да се повиши още повече тази седмица с публикуването на Закона за амнистията и с вота в Народното събрание. От изявления в испански медии излиза наяве, че амнистията ще засегне близо 400 души - 300 стачкуващи и 73 служители на реда от общо 1400, наказани след опита за едностранно оповестяване на самостоятелност в Каталуния.

Това беше цената, която Санчес заплати, с цел да си обезпечи 179 гласа в 350-местния парламент с поддръжката на съдружниците си от лявото обединяване " Сумар ", на гласовете на баски и каталунски обединения, както и на тези на дребна групировка от Канарските острови. За болшинството бяха нужни и 7-те депутатски гласа на считаният за държавен зложелател - номер 1 - Карлес Пучдемон, който е отпред на партията " Жунтс - дружно за Каталуния ".

" Продава страната за 7 гласа, съобщи взаимното ни битие, демокрацията, духът на испанския преход. Той е изменник! ", съобщи Томас Перез.

Така от едната страна стоят социалистите в съюз със сепаратисти, а от другата Народната партия в съюз с крайнодесните от партия Вокс на Сантяго Абаскал. Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхо даде обещание митингите да продължат до нови избори.

" Няма да ни спрат да пазиме правата и свободите си. Няма да ни накарат да мълчим, ще продължим. Няма да замлъкнем, до момента в който не си кажем всичко на избори, тъй като това, което се случва в този момент е противоположното на това, за което гласоподаваха испанците ", добави Алберто Нунес Фейхо, водач на Народната партия.

Педро Санчес упрекна десните, че са в " мечешката прегръдка " на крайнодесните Вокс, отпред със Сантяго Абаскал и ги предизвести, че са се упътили към бездната.

" Испания още веднъж ще има прогресивно съдружно държавно управление през идващите 4 години. - скандират Испания няма да се връща обратно, а се движи напред. Испания сподели " Не! " на предишното и " Да! " на бъдещето! ", сподели още Педро Санчес, водач на Испанската социалистическа работническа партия.

Законът за амнистията елементарно ще мине през Народното събрание, където социалистите имат болшинство, само че амнистираните надали ще могат да се възползват от него. Очаква се да последват серия от обжалвания в редица испански съдилища.

Амнистията притегли погледа и на Брюксел - еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс изпрати писмо с искане на информация за новото законодателство, а другата седмица и европейските депутати ще проведат спор по искане на Европейската национална партия с аргумента, че законът за амнистията нарушава " разделянето на управляващите и нарушава независимостта на съда. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР