В Испания най-малко 1500 хектара са унищожени от пожар в

...
В Испания най-малко 1500 хектара са унищожени от пожар в
Коментари Харесай

Горещата вълна в Южна Европа предизвиква пожари в Испания, Португалия и Франция

В Испания минимум 1500 хектара са унищожени от пожар в Лас Урдес в Естремадура , Западна Испания, което наложи евакуацията на към 400 поданици, заяви районното държавно управление във вторник, предава Ройтерс.

Има висок риск от горски пожари в централния район на Кастилия и Леон, оповестиха управляващите.

В северозападната провинция Оренсе беше разгласен червен код, защото се чака температурите да доближат 42 градуса по Целзий.

Няколко горски пожара, налагайки евакуацията на стотици локални поданици, до момента в който пожарникарите се борят да потушат пламъците в миг, в който страната е обхваната от гореща вълна, предава Ройтерс.

С температури над 40 градуса по Целзий в доста елементи на страната, огромен горски пожар, който стартира предходната седмица в община Урем, северно от Лисабон, се разпали още веднъж във вторник заради мощни ветрове.

Службата за гражданска отбрана заяви, че 300 души са били евакуирани от няколко села. В близката община Лейрия няколко къщи изгоряха, като пламъците доведоха до затварянето на три основни автомагистрали.

Около 1700 пожарникари, подкрепени от 501 автомобила, се борят с 14 дейни пожара в цялата страна, съгласно Гражданска отбрана. В повече от половината страна е разгласен " червен код ", най-високата степен.

Противопожарни самолети и стотици пожарникари се борят с горските пожари в Югозападна Франция , които към този момент изпепелиха към 1500 хектара и постановиха евакуацията на хиляди туристи.

Франция, която към този момент беше наранена от няколко горски пожара през последните няколко седмици, страда - както и останалата част от Европа - от втора гореща вълна за това лято.

Най-големият от двата пожара в Жиронда е към град Ландирас, южно от Бордо, където пътищата са затворени и стотици хора са евакуирани, като пламъците към този момент са изпепелили повече от 1000 хектара.

Другият пожар е по продължение на атлантическото крайбрежие, покрай емблематичната " Дюн дьо Пила " - най-високата пясъчна дюна в Европа - ситуирана в региона на залива Аркашон, където са евакуирани 6000 души от близките къмпинги.

Метеорологичната работа на Англия издаде предизвестие за рискови горещини, защото температурите не престават да се покачват тази седмица и наклонността ще се резервира и при започване на идната седмица в огромна част от Англия и Уелс.

Клеър Нулис, представител на Световната метеорологична организация , сподели на брифинг на Организация на обединените нации във вторник, че макар че горещата вълна, втората в Европа тази година, визира основно Португалия и Испания, е евентуално да се популяризира и другаде.

" Горещата вълна визира огромни елементи от Европа и ще се ускори ", сподели Нулис.

Тъй като породените от индивида промени в климата провокират засушавания, броят на рисковите горски пожари се чака да нарасне с 30% през идващите 28 години, съгласно отчет на Организация на обединените нации от февруари 2022 година
 Гореща вълна удари Китай
Гореща вълна удари Китай

Жегата повреди пътища и покриви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР