В Испания най-малко 1500 хектара са унищожени от пожар в

...
В Испания най-малко 1500 хектара са унищожени от пожар в
Коментари Харесай

Горещата вълна в Южна Европа предизвиква пожари в Испания, Португалия и Франция

В Испания минимум 1500 хектара са унищожени от пожар в Лас Урдес в Естремадура, Западна Испания, което наложи евакуацията на към 400 поданици, заяви районното държавно управление във вторник, предава Ройтерс.

Има висок риск от горски пожари в централния район на Кастилия и Леон, оповестиха управляващите.

В северозападната провинция Оренсе беше разгласен червен код, защото се чака температурите да доближат 42 градуса по Целзий.

Няколко горски пожара обхванаха централния район на Португалия във вторник, налагайки евакуацията на стотици локални поданици, до момента в който пожарникарите се борят да потушат пламъците в миг, в който страната е обхваната от гореща вълна, предава Ройтерс.

С температури над 40 градуса по Целзий в доста елементи на страната, огромен горски пожар, който стартира предходната седмица в община Урем, северно от Лисабон, се разпали още веднъж във вторник заради мощни ветрове.

Службата за гражданска отбрана заяви, че 300 души са били евакуирани от няколко села. В близката община Лейрия няколко къщи изгоряха, като пламъците доведоха до затварянето на три основни автомагистрали.

Около 1700 пожарникари, подкрепени от 501 автомобила, се борят с 14 дейни пожара в цялата страна, съгласно Гражданска отбрана. В повече от половината страна е разгласен " червен код ", най-високата степен.

Противопожарни самолети и стотици пожарникари се борят с горските пожари в Югозападна Франция, които към този момент изпепелиха към 1500 хектара и постановиха евакуацията на хиляди туристи.

Франция, която към този момент беше наранена от няколко горски пожара през последните няколко седмици, страда - както и останалата част от Европа - от втора гореща вълна за това лято.

Най-големият от двата пожара в Жиронда е към град Ландирас, южно от Бордо, където пътищата са затворени и стотици хора са евакуирани, като пламъците към този момент са изпепелили повече от 1000 хектара.

Другият пожар е по продължение на атлантическото крайбрежие, покрай емблематичната " Дюн дьо Пила " - най-високата пясъчна дюна в Европа - ситуирана в региона на залива Аркашон, където са евакуирани 6000 души от близките къмпинги.

Метеорологичната работа на Великобритания издаде предизвестие за рискови горещини, защото температурите не престават да се покачват тази седмица и наклонността ще се резервира и при започване на идната седмица в огромна част от Англия и Уелс.

Клеър Нулис, представител на Световната метеорологична организация, сподели на брифинг на Организация на обединените нации във вторник, че макар че горещата вълна, втората в Европа тази година, визира основно Португалия и Испания, е евентуално да се популяризира и другаде.

" Горещата вълна визира огромни елементи от Европа и ще се ускори ", сподели Нулис.

Тъй като породените от индивида промени в климата провокират засушавания, броят на рисковите горски пожари се чака да нарасне с 30% през идващите 28 години, съгласно отчет на Организация на обединените нации от февруари 2022 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР