В Испания хората живеят все по-дълго, а вероятно и все

...
В Испания хората живеят все по-дълго, а вероятно и все
Коментари Харесай

Да живееш активно на всяка възраст - вдъхновяваща история от Мадрид

В Испания хората живеят все по-дълго, а евентуално и все по-добре в последните десетилетия от живота си. Само в Мадрид, има близо 300 000 души на възраст сред 80 и 90 години. А съвсем всеки пети в страната е над 65 години.

Но тази внушителна група не е нито забравена, нито желае да остане настрана от дейния живот. Въпрос на държавна политика и персонална мотивация. Въпрос на всекидневно изпитание. В Испания е и една от най-големите български общности - близо 300 хиляди наши сънародници. И от ден на ден от тях са заети точно в тази сфера - грижата за възрастните хора.

Геновева Начева току–що е изкарала двойна промяна - нощна и полудневна в Дом за възрастни хора в Мадрид. След три кафета, с които се е пробвала да изтрие умората, ни споделя какво е началото на едно дежурство.

" Разглеждаш си дилемите, които би трябвало да вършиш за промяната, и започваш. И започваш! ".

Работи в този дом от една година. Смените са по седем часа и половина. Има добра заплата и 11 почивни дни в месеца. Доволна е освен от изискванията, само че и от това, което прави.

" Еднакво се грижим за хора, които са на 70 години, и за хора, които са над 100 години, имаме такива хора ", споделя тя.

В дома има хора с бастуни, с проходилки и на колички. Повечето са неподвижни. Някои могат, други не могат да се грижат сами за себе си. За тях се поставят грижи като в болница. Персоналът – медицински сестри и санитари - е задоволителен.

" Има сега 140 индивида резиденти, имаме 5 индивида първа промяна сестри, имаме трима индивида втора промяна и четири индивида нощна промяна ", изяснява Геновева.

Допреди десетина години домовете като този, за който споделя Геновева, не са известни. Семействата се грижат за възрастните вкъщи, като наемат помощници. Но през днешния ден са необятно публикувани, а описите с чакащи за настаняване – големи. През последните 20 години броят на испанците над 75 години се е удвоил, а през днешния ден Испания е страната с най-бързо застаряващо население в Европа. 18% от испанците са на възраст над 65 години. Но в Испания никой не бърза да отписва или да не помни тези хора. Тук имат вяра в по този начин нареченото " интензивно дългоденствие “. И освен имат вяра, а го живеят.

Елисавета Шидерска е треньор по физическа подготовка за възрастни хора и работи към община Мадрид. Инженер по обучение с кариера на състезателен публицист, сътрудник на БНР и треньор, тя относително скоро открива призванието си.

" Не съм я търсила тази работа, тя ме откри и мисля, че най-сетне си открих мястото. Няма по-благодарна аудитория, няма по-благодарни възпитаници от възрастните хора, тъй като са стигнали до този стадий от живота си, в който осъзнават, че всеки миг е скъп. И в случай че този миг е изживян с цялостен потенциал, т.е. няма болежки, могат да се придвижват сами, могат да си подвигат внуците сами, могат да се обличат сами, могат да отидат да пазарят сами, за тях това е нужното и задоволително изискване да се усещат добре ", споделя Елисавета.

Има по пет часа дневно с към 300 възпитаници, които идват по два пъти седмично във фитнес център в Център за възрастни хора в квартал " Чамартин ".

" Освен моите часове, посещават часове по изобразяване, по пеене, по спектакъл, по градинарство, по опознаване на Мадрид, часове по опознаване историята на Испания, часове по британски, френски или италиански. Голяма част от тези часове се водят от доброволци всред тях или по-млади хора. Възрастните хора не би трябвало да заплащат нищо. Единственото изискване е да бъдат регистрирани в квартала, в който се намира центърът за възрастни хора и да живеят в Мадрид “, изяснява Елисавета.

Тези занимания не са привилегия, а посещаването им не зависи от финансовите благоприятни условия на хората.

" Има хора, които са притежатели на 4-5 жилището, които дават чартърен. Има други, които живеят чартърен, макар че са пенсионери към този момент и би трябвало да употребяват едно и също жилище с други пенсионери. Това значи, че са от всевъзможни обществени равнища. За часовете по гимнастика, изобразяване, спектакъл, градинарство не заплащат нищо “, споделя още Елисавета.

В Испания дамите живеят до 85 години междинна възраст, мъжете - до 82 години.

" Аз имам две обичани мои ученички - на по 100 години. Двете са приятелки и живеят една против друга. От време на време едната не помни, че има часове по гимнастика и се постанова другата да й споделя, че има час при мен. Като изключим това, всичко останало им е наред. Тези две дами, в случай че в този момент са на по 100, откогато са се пенсионирали на 65, вървят на часове по гимнастика в центъра по гимнастика, в който аз работя. Без да встъпвам в детайлности, това са 35 години, откогато тази система действа. Наистина са най-чаровната аудитория, най-прекрасните възпитаници, най-изпълнителните във всичко ", споделя Елисавета.

През последните 15 години Геновева работи в домове за възрастни хора в Испания. Преди това е била старша сестра в психиатричната болница в Карлуково. Добре помни деня, в който взема решение да напусне България и да работи същото другаде. Това е денят, в който купува дрешка на внучето си и поради този разход не съумява да си заплати сметките със заплатата, а се постанова да вземе заем. Така се озовава в Мадрид. Преживява мъчно началото на пандемията, когато работи в частен дом за възрастни хора. Там от COVID-19 умират мнозина.

" Не може през днешния ден на промяната да ти умират трима-четирима индивида и това да не ти въздейства на душeвността. Това да не ти се отразява, и на другия ден са още трима-четирима! Откакто работя в държавната резиденция, нито един човек не е умрял ", споделя тя.

В държавните домове, фамилиите заплащат по 1000 евро на месец, само че страната ги субсидира в допълнение. В частните месечната сума е минимум два пъти по-висока.

" Започват с температура, с кашлица, с храчки, незабавно тези заболели ги отделяме в коронавирус поделение с 15 кревати, вършат им се проби на всеки три дни и след 14 дни, когато пробата им е негативен, няма признаци, няма температура, няма кашлица, тогава към този момент се връщат при останалите. За да не бъдат изолирани, те ни следят, и ние влизаме при тях с униформите и тях това ги стресира и ни питат - докога ще съм тук. И отношението, отношението е доста значимо. Да им споделям, че към този момент нямат температура, че към този момент няма кашлица, че зависи от лекаря, само че най-вече след три дни ще си е в стаята. Това е! Те питат: Как съм? - Добре! И с усмивка те изпращат от стаята. Психиката може да излекува и най-голямото заболяване ", споделя Геновева.

Елисавета постоянно съпоставя всекидневието на своите ученички в Испания с това на възрастните в България. За мнозина пенсионери у нас то е обвързвано с разпределяне, обездвижване, отчуждаване от света, отричане от удоволствията, самотност.

" Но моята баба не беше такава. Баба ми Елисавета, аз се споделям като нея. Тя ни отгледа четири внука. Почина на 88 години по този начин, както я познавахме всички - дейна. Имаше градина от 4 дка, гледаше децата, грижеше се за животни, имаше цел - да изкара тази фамилия напред, както споделят тук испанците “, спомня си тя.

Елисавета печели учениците си със своя книжовен испански, отдаденост и усмивка, само че любовта е взаимна.

" И нямаме терзания, че не сме облечени добре или че маратонките ни не са маркови, че не изпълняваме упражнението както е споделила учителката, тъй като имаме травма в лявата ръка и не можем да я вдигнем задоволително добре. Всеки идва, прави това, което може, и си излиза оттова възобновен. Не е въпрос нито на пол, нито на народност, нито на възраст, въпрос на предпочитание е всеки от нас да се усеща по-силен, по-здрав, по-умеещ, по-можещ и да има интензивно дългоденствие. Да бъдеш деен без значение на каква възраст - на 5, на 50 или на 75. Не е околната среда тази, която прави нашето отношение. Ние вършим околната среда и ние сътворяваме отношението към часовете по гимнастика или по градинарство ", безапелационна е Елисавета.

До 2050 година 30% от популацията на Испания ще е над 65 години. И грижата за възрастните като държавна и общинска политика ще заема все по–съществена част. Професиите като тези на Геновева и Елисавета ще са все по–търсени. А животът на техните възпитаници и пациенти ще е изпълнен с интензивен от страсти пулс до последния мирис.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР