В Испания град Валенсия завърши едномесечен експеримент с четиридневна работна

...
В Испания град Валенсия завърши едномесечен експеримент с четиридневна работна
Коментари Харесай

В Испания пробваха 4-дневна работна седмица: как завърши експериментът

В Испания град Валенсия приключи едномесечен опит с четиридневна работна седмица. Пилотният план сподели както позитивни, по този начин и негативни резултати.  

Валенсия като цяло има почти 800 000 поданици. Проектът засегна 360 000 служащи.

Пилотната стратегия сподели, че 4-дневната работна седмица усъвършенства здравето на испанските служащи, пише Reuters. По-специално, това понижи равнищата им на стрес, даде им опция да прекарват повече време с децата си, а градът също по този начин записва понижаване на излъчванията от гориво. Служителите също започнаха да спортуват по-активно през уикендите и да ядат повече здравословна, домашно приготвена храна.

Панел от специалисти по опазване на здравето и обществени науки откри, че новият работен график има позитивно влияние върху здравето на хората, като те се усещат по-малко изтощени и по-щастливи и по-удовлетворени. Те също по този начин започнаха да отделят време за занимания, да се занимават с снимка и да слушат повече музика.

Комисията откри, че децата на служащи са се възползвали най-вече от усъвършенствания баланс сред работата и персоналния живот на техните родители.

Сред отрицателните аспекти на 4-дневния работен график пушачите започнаха да пушат повече, а тези, които обичат алкохола, започнаха да пият повече.

Отбелязва се също, че туристическият бранш също се е възползвал от дългия уикенд, само че търговците на дребно се оплакват от спад в продажбите.

Да напомним, че в Германия стартира план, който има за цел да дефинира полезността на 4-дневната работна седмица.

По-рано беше обявено, че Обединеното кралство е едно от първите, които имат 4-дневна работна седмица. В изследването са взели участие 61 компании и 2900 служащи. След като приключиха плана, те означиха, че не желаят да се върнат към 5-дневна работна седмица.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР