В Исландия - жена беше на път да стане кандидат

...
В Исландия - жена беше на път да стане кандидат
Коментари Харесай

Президент по неволя: Жена щеше да стане кандидат за държавен глава заради техническа грешка

В Исландия - жена беше на път да стане претендент за президент поради объркващи указания на уеб страницата, на който се събират подписи в поддръжка на кандидатите за поста. Процедурата се организира онлайн за първи път и практиката демонстрира механически неточности, които опорочават процеса.

В търсене на претендент за президент, откакто Гудни Йоханесон разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат. В Исландия няма потребност да събереш милиони долари за акцията си, няма потребност и да си роден в страната. Изискванията са елементарни - да имаш навършени 35 години, исландско поданство и да се регистрираш в уеб страница и да събереш 1500 подписа в своя поддръжка. На уеб страницата има бутони с всички регистрирани досега претенденти, а последният бутон е, с цел да се предлагаш ти самият.

" Просто направих нещо неуместно, както хората постоянно вършат и се предложих сама ", споделя Форбьорг Фридриксдотир - кандидатка за президент.

Срокът за събиране на подписи в поддръжка на претендентите е до 26-ти април. С напредването на акцията публицисти от публичната телевизия в Исландия стартират да търсят за изявление дамата - кандидат за претендент за държавен глава.

" Бях във Виена на път за Йордания и ми се обажда публицист с молба да се показва по малкия екран и тогава в действителност настъпи изненадата, както за мен, по този начин и за журналиста ", добавя тя.

40 души общо са объркали бутона.

" Когато разбрахме, че хората вършат неточности, направихме смяна и бутоните за поддръжка и за номинация към този момент не са един до различен ", посочи Астридур Йоханесдотир - ръководител на Избирателната комисия на Исландия.

" Няма метод да остана в листата на претендентите, конкуренцията за другите ще е прекомерно огромна ", майтапи се Форбьорг Фридриксдотир - кандидатка за президент.

53-ма са претендентите за президент на Исландия. Страната с население малко над 380 хиляди души ще избере държавен глава на 1 юни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР