в иска да се задължатот доболничната помощ да работят и

...
в иска да се задължатот доболничната помощ да работят и
Коментари Харесай

Лекарите от Шумен са на ръба: Искат колегите им да бъдат задължени да помогнат

в желае да се задължатот доболничната помощ да работят и в болничното заведение, с цел да се преодолее рецесията с дефицита на личен състав. Други от настояванията им са свързани с пренасочването на пациенти с белодробни болести и с негативен PCR към болничното заведение във Велики Преслав, упорстват да се сътвори триаж и колцентър в поликлиниката. Голяма част от настояванията им обаче бяха отхвърлени от Областния спешен щаб като неприложими, оповестява Българска национална телевизия.
Вчера националният здравен контрольор уточни, че региона е в за страната по разпространяване на ковид. В същото време здравният министър проф. Костадин Ангелов прикани да оказват помощ на сътрудниците си.
Критичната обстановка в МБАЛ Шумен не е от скоро: Седмици наред болничното заведение в Шумен работи с изострен недостиг от лекари. Останалите към този момент са на ръба на силите, тъй като пациентите се усилват.
В прочувствена декларация болничните лекари приканиха за следващ път сътрудниците да им оказват помощ.
" Състоянието е плачевно, лекарите са малко, сестрите са малко, изнемогват, пациенти идват и няма личен състав, който да ги обслужва ”, разяснява заместник-председателят на БЛС-Шумен доктор Десислава Найденова.
Според Лекарската гилдия, проблем в сериозната обстановка е, че няма нормативен документ, който да ангажира експерти от други медицински заведения да се включат в лекуването на пациенти.
" Единственият механизъм е доброволни начала. Така обаче имаме доста малко сътрудници, които се отзоваха ”, добавя доктор Найденова.
Засега не се приема и концепцията да се сътвори триаж и колцентър в поликлиниката, тъй като персоналните лекари би трябвало да работят с пациенти, които не познават.
" Ако ние създадем колцентър в ДКЦ, ще ни се обаждат от цялата област хора, които ние въобще не познаваме. Това въобще няма да е дейно, нито положително. Но доста по-доброто за самия пациент е да го насочва доктор, който го познава персонално ”, счита шефът на ДКЦ-Шумен Магдалена Ангелова.
 Доц. Кунчев уточни какво следва за ковид, изясни за карантината и близко контактно лице Доц. Кунчев уточни какво следва за ковид, изясни за карантината и близко контактно лице
В момента репродуктивното число за епидемията е 1 - 1,2, т.е. 10 души заразяват 12. Това съобщи националният здравен контрольор доцент Анге...
Всички оферти на районната гилдия на Лекарския съюз бяха отхвърлени като неприложими в сегашната обстановка.
" Единствената болница, която лекува пациенти с COVID–19, се нуждае от медицински личен състав. Основният запас са лекари и медицински сестри от извънболничната помощ ”, разяснява регионалният шеф на Шумен Стефан Желев.
" Лекарите избират да работят при по-добри условия, на открито в доболнична помощ. Колкото и да е тежко, не е както в болничното заведение. Отделно финансирането е доста по-различно ”, добавя доктор Найденова.
Така че лекарите от болничното заведение в Шумен към този момент са сами на фронта против COVID–19, в случай че законодателят не промени настоящите нормативни документи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР