В иранския ядрен обект Натанз е станал инцидент, свързан с

...
В иранския ядрен обект Натанз е станал инцидент, свързан с
Коментари Харесай

Иран съобщи за инцидент с ядрен обект

В иранския нуклеарен обект Натанз е станал случай, обвързван с електропреносната мрежа на обекта, съобщи Гардиан.

Според информацията повредата е станала през днешния ден, като се акцентира, че при нея не е имало потърпевши хора или замърсяване.

Това става единствено няколко часа откакто в събота Иран разгласи, че стартира процедури за обогатяване на уран, което е в нарушаване на интернационалното съглашение от 2015 година

В петък Съединени американски щати оповестиха, че са предложили на Иран нови условия за обновяване на този контракт и че чакат реакция от страна на Техеран.

Вместо това обаче иранският президент Хасан Рухани подреди да се започват 164 центрофуги IR-6 за производство на обогатен уран, както и две тестови системи – всяка по 30 IR-5 и IR-6S центрофуги в Натанз. Церемонията беше излъчена онлайн по държавната телевизия.

Преди това през юли 2020 година детонация с неразбираем генезис унищожи някои от обектите в Натаз, като Иран в следствие назова случая бойкот.

Според съглашението от 2015 година сред Техеран и международните сили Иран има право да употребява единствено първо потомство IR-1 центрофуги за произвеждане и да тества стеснен брой IR-4 и IR-5.

От януари до момента Иран разполага с 55 кг обогатен на 20% уран, което е близо до нужното за основаване на нуклеарно оръжие. Техеран отхвърля, че програмата е ориентирана за произвеждане на оръжия и твърди, че е напълно с мирни цели. Иран упреква Израел за скорошни офанзиви, както и за убийството на учения, управлявал нуклеарната стратегия на страната, Мохсен Фахризаде.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР