В иранската столица Техеран силите за сигурност са използвали сила

...
В иранската столица Техеран силите за сигурност са използвали сила
Коментари Харесай

Протестите в Иран: вече стрелят на месо

В иранската столица Техеран силите за сигурност са употребявали мощ против студенти, оповестиха локалните медии. В понеделник вечерта управляващите са отделили кампуса на известния университет " Шариф ", откакто и там започнаха митинги. Има пребити стачкуващи, включително и преподаватели от елитното висше учебно заведение, твърди иранският информативен портал " Емтедад ".

От експлоадирането на националните митинги в Иран студентите в редица университети показват против управлението на Ислямската република и репресивните му дейности. Правителството реагира, като анулира лекциите в доста градове. В университета " Шариф " всички занятия са били прекратени до второ разпореждане. Видеоклипове, споделени хиляди пъти в обществените медии, чиято достоверност не може да бъде доказана, демонстрират засилено наличие на силите за сигурност.

Мобилизация макар прекъсването на интернет

По-рано ръководителят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф съобщи, че митингите, избухнали поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, могат да дестабилизират страната. Той инструктира силовите органи да се оправят с тези, които заплашват сигурността на Ислямската република.

Според изявления в обществените медии демонстрират митингите и конфликтите с полицията в Техеран не престават, макар че режимът блокира мрежата. Сипят се рецензии за това, че силите на реда употребяват бойни патрони против стачкуващите. В същото време държавните медии настояват, че всичко било умерено, и упрекват непознатите медии в разпространението на неистини.

Призиви за промени или събаряне на властта

Междувременно ръководителят на иранския парламент се опита да разгласи част от стачкуващите за нарушители. Ако актуалните митинги в страната имат за цел свалянето на държавното управление, предходните манифестации за заплатите на учителите и пенсионерите призоваваха единствено за промени, уточни той. " Призовавам тези, които показват законно, да не разрешават митингите им да бъдат употребявани като инструмент за апели на свалянето на властта. "

Преди две седмици нравствената полиция в страната арестува Махса Амини поради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Какво тъкмо се е случило с нея по-късно, не е изцяло ясно. Жената е изпадала в кома и е умряла в болничното заведение на 16 септември. Критици упрекват нравствената полиция в потребление на принуждение против нея, нещо което органите на реда отхвърлят. След гибелта на младата жена хиляди излязоха на митинги в цялата страна против репресиите на държавното управление и силите за сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР