В иракския автономен район Иракски Кюрдистан днес се провежда референдум

...
В иракския автономен район Иракски Кюрдистан днес се провежда референдум
Коментари Харесай

В Иракски Кюрдистан гласуват на референдум за независимост

В иракския самостоятелен регион Иракски Кюрдистан през днешния ден се организира референдум за самостоятелност.

Право на глас имат 5,6 милиона души. Гласоподавателите ще дават отговор на въпроса: "Искате ли регионът Кюрдистан и кюрдските зони към него да станат самостоятелна страна? ".

Гласуването се организира освен в Иракски Кюрдистан, обхващащ трите иракски провинции Ербил, Сулеймания и Дахук, само че и в региони, които са в центъра на дискусия сред Ербил и Багдад, включително и богатата на нефт провинция Киркук.

Правителството в Багдад се разгласи против референдума. Съседни на Ирак страни, в които има кюрди, както и други страни от Близкия изток и от Запада, също са срещу референдума.

Според уредниците на референдума след него самостоятелен Кюрдистан ще бъде федеративна страна с 5 публични езика. В самостоятелен Кюрдистан ще бъдат обезпечени правата на всички религиозни и етнически общности, а формалните езици ще бъдат кюрдски, арабски, асирийски, арменски и туркменски.

Според проектите на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан, провел допитването, религиозните и етническите групи ще бъдат изцяло показани в държавните институции на самостоятелен Кюрдистан и ще станат действителни сътрудници в ръководството на страната, а в границите на федеративната система в частност арабите, язидите и тюркмените ще ръководят независимо своите региони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР