В Ирак има вероятност да бъде приет нов закон, който

...
В Ирак има вероятност да бъде приет нов закон, който
Коментари Харесай

В Ирак обмислят да позволят на 9-годишни деца да сключват брак

В Ирак има възможност да бъде признат нов закон, който ще разрешава брак овете с деца, в това число и на 9-годишна възраст, написа " Гардиън ".

Според деятели това би било " злополука ", която ще върне правата на дамите с половин век обратно.

Предложението, корекция към иракски закон по отношение на персоналния статут, ще разреши духовни лица от мюсюлмански секти да дават отговор за брачните контракти.

През предходната седмица цивилен организации за отбрана правата на дамите проведоха демонстрации против поправката. Мисията на Организация на обединените нации в Ирак прикани за съвещания и правата на дамите да бъдат изцяло приети и предпазени.

Преди изборите през 2014 година бе препоръчана и по-крайна версия на поправката, която докара до интернационално неодобрение. По-ранният вид също ограничаваше правата на дамите що се отнася до бракоразвод, родителство и завещание.

Новите проектопредложения принципно бяха утвърдени този месец. Опозицията съответно се концентрираха върху отражението, което ще окажат върху дестските брак ове.

Някои религиозни секти в Ирак имат вяра, че брачната половинка на пророка Мохамед е била на 9-годишна възраст и считат, че децата на тази възраст би трябвало да встъпват в брак , до момента в който други имат вяра, че това би трябвало да става, когато доближат пубертет.

На 1 ноември Народното събрание на Ирак гласоподава за кардинално одобрение на новата корекция, под която са се подписали 40 депутати.

През май 2018 година Ирак ще организира парламентарни избори.

В момента законната възраст за встъпване в брак в Ирак е 18 година, съгласно сегашния закон за персоналния статут. само че съдът разрешава на девойки на 15 година да подписват брак при извънредни случаи. Това е в нарушаване на спогодба на Организация на обединените нации за правата на децата, утвърдена от Ирак през 1994 година

Проектзаконът към момента не е включен в дневния ред на Народното събрание и не е известно на този стадий по кое време ще се организира гласоподаване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР