В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България, заяви

...
В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България, заяви
Коментари Харесай

В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България, заяви председателят на Програмния съвет на БНР

" В изявлението с госпожа Митрофанова имаше директни закани към България ", заяви в предаването " Нещо повече " ръководителят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

Ето какво още посочи тя във връзка спряното изявление на Петър Волгин с съветската посланичка у нас:  " Имаше закани в това изявление към България за решенията и позициите, които тя взема, в две направления - във връзка с Паметника на руската войска и във връзка с бъдещето на " Лукойл ". Директни закани, че България ще понесе последствията от тези свои решения ", съобщи Късовска.

По думите ѝ въпросът за решението да бъде поканен този събеседник би трябвало да бъде заложен на управлението на " Хоризонт ", тъй като стратегиите на БНР имат самостоятелност да вземат такива решения:  " От позиция на стандартите казусът не е толкоз, че е госпожа Митрофанова. Ако изявлението беше направено в различен формат - с публицисти, не които госпожа Митрофанова си е поискала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио ".

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " да не излъчва изявлението с съветския дипломат в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно " поради неспазване на журналистическите стандарти.

Председателят на Програмния съвет на БНР съобщи, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е пристигнала, откакто ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски е направил обществено изказване:  " Ние реагирахме незабавно откакто изявлението беше готово за лъчение. Това беше в 19 часа, в петък ", сподели тя и изясни, че процесът на запис, превод и подготовка на сходно изявление не е къс.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, съгласно пълномощията си, може да реши дали един подготвен артикул дава отговор като качество на журналистическите стандарти и правила. " Категорично беше мнението - общо и неведнъж изразено от сътрудниците в Програмния съвет, че в изявлението (с Елеонора Митрофанова) имаше не просто агитация, а доста агитация.... Беше заложен въпросът до каква степен морално е БНР да излъчва такова изявление. Членовете на Програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е работил под напън, а с цел да бъдат предпазени публицистичните стандарти и името на БНР ".

Програмният съвет може да даде ясно мнение, само че той не може да взема крайни решения, акцентира тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с проблем, обвързван с Петър Волгин и с предаванията, които той води, акцентира още Късовска и напомни за съответно решение за нарушени стандарти, " когато в границите на негово предаване беше обявена дезинформация за кораба " Царевна ".

Даниела Късовска съобщи, че в БНР би трябвало прецизно да се съблюдават стандартите и да се следи за това.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР