В интервю за в.“Катимерини“ държавният секретар на САЩ Майк Помпео

...
В интервю за в.“Катимерини“ държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Коментари Харесай

САЩ: Съветският съюз го няма, но руското злокачествено влияние продължава

В изявление за в. “Катимерини “ държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео изрази угриженост от напрежението в Егейско море. Той акцентира, че Съединени американски щати желаят непоклатимост на Балканите, тъй като районът е „ цялостен с провокации “, съобщи Българска национална телевизия.

Новото съглашение за защита, подписано сред Атина и Вашингтон, ще способства за сигурността на Гърция, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Той изрази вяра, че Гърция и Турция ще разрешат разликите си спокойно. Относно нарушаването от страна на Турция на изключителната икономическа зона на Кипър, Помпео уточни, че става дума за " приети интернационалните води ", които всеки народ би трябвало да почита. Попитан какво ще се случи, в случай че Турция наруши бранша, в който американски компании имат ползи, Помпео сподели, че това е предполагаем сюжет, само че все пак акцентира, че Съединени американски щати постоянно вършат всичко належащо, с цел да защитят своите ползи.

Помпео също по този начин означи, че Съединени американски щати са се завърнали в района на Балканите: „ И когато споделям, че сме се върнали, то е тъй като е в полза на Америка да се ангажираме. Нациите постоянно работят, с цел да се грижат за себе си и за своите ползи. Гърция прави същото за своя народ. Имаме доста стратегически цели и това, което видяхте през днешния ден по време на моето пътешестване до Гърция, е, че имаме ново съглашение за съдействие в региона на защитата, което ще има значение. Това няма да има значение единствено на следващия ден, идната седмица, това ще е от голяма важност и през идващите години и десетилетия. “ На Помпео беше заложен и въпросът, че през Студената война врагът е бил явен, само че кой е врагът в този момент и защо ще бъдат употребявани американските военни бази.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР