В интервю за турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, генералният

...
В интервю за турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, генералният
Коментари Харесай

Столтенберг: Напрежението между Гърция и Турция не е проблем на НАТО

В изявление за турската държавна осведомителна организация Anadolu Agency, генералният секретар на западния защитителен съюз Йенс Столтенберг акцентира, че напрежението сред Атина и Анкара в Егейско море „ не е проблем на НАТО “.

Норвежкият политик означи, че Турция и Гърция са значими членове на Алианса и са част от него към този момент десетилетия, съобщи " Фокус ".

„ И двете способстват за нашата групова защита. Очаквам, че разликите, които виждаме по някои въпроси, ще бъдат решени сред Турция и Гърция в духа на положителните връзки. В този подтекст поздравявам обстоятелството, че министър председателите на двете страни наскоро проведеха телефонен диалог и че се съгласиха на разговор “, съобщи генералният секретар на Алианса.

В отговор на въпрос за какво Алиансът не се намесва в обстановката и дали планува такава, Столтенберг бе безапелационен: „ Не, това не е проблем на НАТО, това е нещо, което би трябвало да бъде уредено сред Турция и Гърция “.

Йенс Столтенберг идва на посещаване в Турция на 16 април. По-рано в медиите бе обявено, че турските управляващи възнамеряват да обсъдят с генералния секретар на НАТО въпроса за потребление на военновъздушната база „ Инджирлик “ при положение на военна интервенция в Сирия.

В Анкара генералният секретар на Алианса ще организира срещи с с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с началника на Генералния щаб на турската войска военачалник Хулуси Акар, с министъра на външните работи Мевют Чавушоглу и с министъра на защитата Нуретин Джаникли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР