В интервю за телевизия Канал 5 Османи заяви, че очаква

...
В интервю за телевизия Канал 5 Османи заяви, че очаква
Коментари Харесай

Османи: Без конституционни промени Северна Македония трябва да забрави за ЕС

В изявление за телевизия Канал 5 Османи съобщи, че чака съответните текстове на измененията в главния закон на Северна Македония да влязат в парламентарна процедура, с цел да може, " откакто се махнат тоновете агитация, жителите сами да се убедят в същността им ", осведоми кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие.

" Правим изследване на публичното мнение и вярвате или не, жителите са сюрпризирани, когато се сблъскат с текста на тези промени. Повечето от тях са сюрпризирани, че това е изцяло друго от това, което чуват по малкия екран. И когато видят текста и схванат, че българите и в този момент ги има в конституцията в " други ", а в този момент ще бъдат добавени след към този момент изброените общности, към този момент са наясно със същността на измененията. (...) Страхът постоянно господства над рационалността и опозицията употребява това. В какофонията от политическата агитация жителите са жертва. Убеден съм, че хората, които са срещу конституционните промени, желаят фокусът да се върне на полето на историята ", уточни Османи.

В отговор на въпрос коя е идеологическата линия във ВМРО-ДПМНЕ, която би гласувала за вписването на българите в конституцията, Османи още веднъж напомни, че за пръв път е чул концепцията за конституционните промени като решение на връзките с България " от почитан чиновник на ВМРО-ДПМНЕ " още когато е станал министър на външните работи, а в опозицията има хора, които ясно схващат, че никой не желае името му да бъде запомнено като на човек, " който е закопал европейската вероятност на страната " и че " без конституционни промени страната би трябвало да не помни за Европейски Съюз ".

Тезата си за съществуването на депутати от опозицията, които биха подкрепили измененията в главния закон, Османи изрази преди няколко дни. На това ръководителят на опозиционната партия Християн Мицкоски отговори, че " Османи сънува и би трябвало да се разсъни ".

" Може би (Мицкоски) ще се разсъни, когато види по малкия екран по какъв начин се одобряват конституционните промени ", сподели Османи в изявлението си довечера.

По думите му политиците би трябвало освен да са наясно и с съответните конституционни промени, само че също по този начин и с това " какво ще последва в единия и другия вид " - в случай че измененията бъдат и в случай че не бъдат гласувани.

Ако измененията в главния закон не бъдат признати " Северна Македония ще се отдели от групата с Албания, Черна гора и Сърбия, които ще стартират договаряния, тъй като Албания няма да ни чака дълго, и ще остане в групата на страни, с отворени въпроси, каквито са Босна и Херцеговина и Косово. А когато прекъсне европейският развой още веднъж идва на дневен ред билатерализацията. Защото от Брюксел ще кажат, че откакто нямаме преговорен развой и имаме проблеми с България, би трябвало да седнем, да ги решим, с цел да продължим от там, до където сме спрели ", уточни Османи.

По думите му осъществяването на клаузите в контракта за другарство и добросъседство с България не са включени непосредствено в преговорната рамка, само че там стои условието за съществуване на добросъседски връзки.

Договорът с България " е подписан с благосклонност, само че към момента има предразсъдъци, а политическият подтекст изкривява нещата ".

На въпрос, обвързван с работата на взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси, в която няма прогрес Османи уточни, че " ролята на комисията е да институционализира историческия спор ", който би трябвало да стои на полето на университетските разногласия, " а не измежду жителите, при министрите на външните работи или бизнеса ".

" Комисията към този момент има взето решение за 5 исторически персони, това пречи ли ни? Това е добра пътека, дано историците приказват по тези тематики, а ние да приказваме за бъдещето и бизнесът да поддържа връзка между тях ", уточни Османи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР