В интервю за радио Гласът на Америка“ специалният представител на

...
В интервю за радио Гласът на Америка“ специалният представител на
Коментари Харесай

САЩ държат да не се бавят конституционните промени в РС Македония

В изявление за радио „ Гласът на Америка “ специфичният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че Съединени американски щати са най-загрижени да не губи време с закъснение на конституционните промени, само че въпреки всичко чака политическа поддръжка в страната и крачка напред в договарянията с Европейския съюз. Ескобар сподели, че се водят диалози с опозицията по тази тематика, само че не разкри детайлности.


„ Най-голямото ни терзание е, че ще загубим време. И знаете ли, ние не желаеме опозицията да поддържа премиера, дано опозицията да поддържа евроатлантическия път на Македония. Не бих желал да разясня наличието на нашите дипломатически диалози с опозицията. Бих споделил, че опозицията има някакви отзиви по въпроса. Но това, което бих желал да чуя от тях, е ангажираност по пътя на евроатлантическата интеграция. Имаме страна, която направи всичко належащо, с цел да премине към идната стъпка и считам, че го заслужава. И считам, че всички, както в Европейския съюз, по този начин и в политическите структури на Македония, би трябвало да създадат всичко допустимо това да успее.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен даде сходна директна поддръжка за европейската интеграция на Македония тази седмица. На срещата с премиера Ковачевски във Вашингтон той сподели, че в Македония Съединени американски щати виждат мощен сътрудник.

Преди два дни в изявление Ковачевски сподели, че има сигнали от опозиционни депутати, които биха дали своят вот за смяна на конституцията и е разумен оптимист за обезпечаване на болшинство от две трети. От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ непрестанно акцентират, че и те са за евроинтеграцията на Македония, само че не под българска диктовка. Лидерът на партията Мицкоски е безапелационен, че актуалният състав на Народното събрание няма мандат да трансформира конституцията и увери, че ще предложи решение на проблемите с България преди парламентарните избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР