В интервю за NOVA лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира

...
В интервю за NOVA лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира
Коментари Харесай

Нинова: Истината за Истанбулската конвенция лъсва в обяснителния доклад към нея

В изявление за NOVA водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява по какъв начин би трябвало да се показа времето на комунизма в учебниците по история, за какво партията й не желае да поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба, за какво от левицата желаят Сметната палата да направи одит на държавното управление и редица други тематики.

„ Не сме срещу да се учи този интервал, само че бихме желали да се учи обективно ", съобщи Корнелия Нинова.

„ В новите учебници 11 века от историята на България са наранени в 15 тематики, а 45 години социализъм – в 12 тематики. С понятията в новите учебници се прави замяна на историята. Има изселване по време на социалистическия интервал, само че няма депортиране на евреи ", разяснява Корнелия Нинова.

„ Според нас посредством предишното по протяга ръка на бъдещето, тъй като това ще се учи от деца, които нямат мемоари за тези интервали и ще го попият такова каквото им се показва в учебниците ", добави тя.

„ Истинската същина на текстовете от Истанбулската спогодба си личи не толкоз в конвенцията, където е казано „ обществен пол ", а от обяснителния отчет на Съвета на Европа към нея. В този отчет се изяснява всеки член от конвенцията и истината лъсва там. Може би неслучайно този отчет не придружаваше решението на Министерски съвет за утвърждение на конвенцията ", съобщи Корнелия Нинова. Тя счита, че този отчет е бил прикрит, а " когато човек го прочете, схваща за какво ".

„ В член 311 от отчета е записано, че страните по конвенцията би трябвало да признаят, че насилието, обвързвано с пола, може да придобие размери на гонене и до докара до даване на статут на емигрант ", изясни Нинова.

Тя изясни за какво от левицата упорстват за осъществяване на референдум по тематиката. „ В един референдум има осведомителна акция, всеки от нас ще съобщи позицията си, ще тръгнем из страната, ще обясняваме на хората и едната, и другата страна. Най-разумно е в това разделяне, в което попаднахме, хората да се произнесат ", съобщи Нинова. " Убедена съм, че хората би трябвало да се произнесат за ратификацията на Истабулската спогодба ", акцентира тя.

" Миналата година държавното управление разпредели 1,5 милиарда лв. отвън бюджета, единствено от началото на тази година са разпределени отвън бюджета може би 200 милиона лв.. В тази правова и парламентарна страна има ред.

Законът за бюджета се приема само от Народното събрание. Бойко Борисов нарушава Закона за бюджета и разпоредбите на парламентарната република като по-късно разпределя средства отвън Закона за бюдета. Нормално и в реда на нещата е той да влезе в Народното събрание и да каже, че желае актуализация на бюджета ", разяснява Корнелия Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР