В интервю за информационна агенция ТАСС президентът на България Румен

...
В интервю за информационна агенция ТАСС президентът на България Румен
Коментари Харесай

Радев пред ТАСС: Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива

В изявление за осведомителна организация ТАСС президентът на България Румен Радев прикани държавните управления на България и Русия да материализират възобновения разговор на най-високо ниво, оповестява пресслужбата на българското президентство. Интервюто е обещано във връзка идното работно посещаване на Радев в Русия за присъединяване в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.

Убеден съм, че икономическото ни съдействие с Русия би трябвало да се развива, без значение от наказания и контрасанкции - по този начин както го развиват нашите западни сътрудници. Особено в енергийната сфера, при съблюдаване на значими правила като конкурентност, бистрота, сигурност на доставките и - изключително значимо за България - на преференциална цена, сподели Радев.

Президентът уточни, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с който през 2018 година възвърнаха разговора сред България и Русия на най-високо ниво след десетилетно спиране.

" Този разговор би трябвало да се материализира от държавните управления. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване ", прикани президентът и означи, че втората среща на двамата в границите на подобен пай период внася нова динамичност в двустранните връзки.

Радев напомни, че Русия е измежду най-значимите външноикономически сътрудници на България в областта на туризма, строителството, хранително-вкусовата индустрия и с основно значение за доставката на енергийни запаси и че страната ни внася съветски енергийни артикули за милиарди левове. " Имаме положително съдействие в областта на преноса на съветски природен газ през България. В момента построяваме потенциал за в допълнение приемане и разпределение на съветски газ и газ от други източници през наша територия ", сподели Радев на въпрос за вероятността за продължение на трасето на настоящия газопровод " Турски поток " през България.

В изявлението във връзка плана АЕЦ " Белене " Радев споделя, че той неминуем - в него към този момент са вложени 3 милиарда лв., средства на българските данъкоплатци, а разрастващата се промишленост ще има потребност от сигурна сила. За неговата реализация, обаче, са нужни ясни юридически, времеви и ценови рамки, добави той.

Помолен да дефинира двустранните връзки по десетобалната канара, президентът акцентира, че връзките сред България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е доста мощна.

Запитан какво пречи на анулацията на режима на наказания, наложени от Европейски Съюз и Руската федерация, Румен Радев уточни, че изискванията за анулация на глобите, дефинирани от Съвета на Европейски Съюз, са свързани с цялостното осъществяване на споразуменията от Минск както от Русия, по този начин и от Украйна.

В отговор на въпрос дали Русия фактически съставлява опасност за сигурността на Европа и срещу кого е ориентирано разширението на НАТО, президентът отговори:

" Считам за неправилна парадигмата за гарантиране на сигурността на една страна за сметка на сигурността на друга страна. Такава формула води до неустойчивост, съмнение и поражда опасности ".

Той съобщи, че: " Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България поддържа, цели да се овладее конфликтния капацитет в нашия комплициран район ".

Радев добави, че присъединението на Република Северна Македония към НАТО няма по какъв начин да е опасност за някого.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР