В интервю за CNN Ангъс Кинг, член на Сената на

...
В интервю за CNN Ангъс Кинг, член на Сената на
Коментари Харесай

Американски сенатор предположи, че Арктика може да се превърне в нов център на конфликт с Русия

В изявление за CNN Ангъс Кинг, член на Сената на Съединени американски щати от Мейн, сподели, че в Арктика може да се отворят нови направления заради световното стопляне. Това обаче трансформира района и в евентуален център на спорове, в това число с Русия.

Според сенатора Русия може да употребява отворените пътища за доближаване със Съединени американски щати, а Вашингтон към момента не е подготвен за подобен сюжет. Въпреки това тази подготовка на Щатите би трябвало да има не конфликтен, а защитителен темперамент, акцентира той, представен от РБК.

„ Ако погледнете Средиземно море, повече от хиляда години са се водили войни, с цел да се дефинират връзките сред страните, ситуирани към него. Въпросът е дали можем да отворим Арктика и да избегнем спора “, сподели той.

Пет страни имат директен достъп до Северния ледовит океан: Русия, Норвегия, Канада, Дания и Съединени американски щати. В същото време Финландия, Швеция и Исландия, които нямат океански граници с Арктика, се нареждат като субарктически страни.

Според Геоложката работа на Съединени американски щати Арктика съдържа към 22% от международните неоткрити въглеводородни запаси - петрол, газ и газов кондензат. Освен това има уран, злато, диаманти и редкоземни метали.

В края на август генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът би трябвало да ускори наличието си в Арктическия район, като вземе поради усилването на дейностите на Русия там и интереса на Китай към територията. „ Алиансът към този момент влага в морски разследващи самолети, с цел да получи ясна картина на протичащото се в Далечния север “, сподели той тогава.

Според тактиката за развиване на Арктика до 2035 година, утвърдена от президента Владимир Путин през 2020 година, съветските войски, ситуирани в арктическата зона, би трябвало да бъдат оборудвани с съвременни въоръжения и техника. В документа се приказва и за нуждата от възстановяване на инфраструктурата. През декември същата година президентът разгласи, че през идващите десетилетия Русия ще „ нараства “ в Арктика и с териториите на Севера - съгласно него това са „ явни “ събития.

Руското външно министерство през май уточни заплахата от превръщането на Арктика в " спектакъл на военни дейности " поради НАТО. Посланикът за специфични поръчки Николай Корчунов тогава означи, че желанието на Финландия и Швеция да се причислят към блока се счита за демонстрация на наклонност към усилване на военната интензивност в Арктика и „ високите географски ширини “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР