В интервю за CEETV главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг

...
В интервю за CEETV главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг
Коментари Харесай

Стефана Здравкова: NOVA отново задава най-висок стандарт

В изявление за CEETV основният изпълнителен шеф на Нова Броудкастинг Груп приказва за новия ефирен сезон и проектите за напредък на компанията .

Стефана, бяхте назначена за основен изпълнителен шеф на Нова Броудкастинг Груп през май тази година. Какви бяха най-големите провокации през първите няколко месеца на тази позиция?


Поех ръководството на Нова Броудкастинг Груп (НБГ) в отлична кондиция, за което благодаря на Дирк Геркенс и на United Media за опцията. Първите ми задания бяха свързани с идната софтуерна рационализация и пренасяне на компанията в нова постройка от една страна, както и с развиването на телевизионните стратегии, от друга. Доказателство за последното е новият сезон на NOVA, в който има четири нови за българския ефирен ефир продукции. Така че, феновете могат да чакат извънредно прекарване.

NOVA влага доста в наличие тази година. Какви бяха рейтинговите резултати на телевизионния канал през пролетния сезон? Кои бяха най-гледаните излъчвания?

NOVA още веднъж бе най-гледаният ефирен канал измежду феновете в дейна възраст (18-49). В края на пролетния тв сезон резултатите демонстрираха цялостна доминация в най-гледаното време със междинен аудиторен дял от съвсем 28%. Втората телевизия в класацията бе с 10% по-нисък резултат. И петте основни продукции в праймтайм бяха на първи позиции. Най-гледаното развлекателно предаване в България – „ Като две капки вода “ притегли приблизително над два пъти повече фенове, по отношение на втората телевизия в класацията. Положителна разлика за NOVA имаше и при резултатите на двата български сериала „ Лъжите в нас “ и „ Братя “, при третия сезон на формата „ Един за различен “ и при четвъртия сезон на кулинарното риалити „ Hell’s Kitchen България “.

„ Звездите в нас “, „ С Рачков всичко е допустимо “, „ Голямото гонене “ са единствено няколко от новите излъчвания през тази есен… Каква е програмната ви тактика за телевизионния сезон? На какво ще заложите – на развлекателни излъчвания или на сериали?

Тази есен NOVA още веднъж подвига високо летвата. Представяме мощен и разнороден сезон, който демонстрира, че влагаме и в двете – премиерният сериал „ С река на сърцето “, финалният сезон на престъпната драма „ Братя “, трите нови за България формата, за които споменахте, както и хитовото и одобрено риалити „ Игри на волята “. Разбира се, измежду нашите стратегически цели са новините и настоящите излъчвания, както и огромните спортни събития. В края на годината следва да излъчим, взаимно с Българска национална телевизия, Световното състезание по футбол в Катар.

Какви са упованията и прогнозите на Нова Броудкастинг Груп за рекламния пазар и медийната инфлация през 2022 година?

Инфлацията към този момент е налице във всички сфери. Войната в Украйна също внася неустановеност на пазара. Според данните на Българската асоциация на информационните организации (БАКА), през 2022 година ще има занимателен ритъм на растежа с към 8-9% и над 10% инфлация. За 2023г. предвиждаме подобен растеж в границите на 7-8% и по-висока инфлация. Въпреки несигурната конюнктура, компанията продължава да влага в качествено наличие на всички платформи и да обезпечава на рекламодателите 360-градусови благоприятни условия. Запазихме и вложенията си в спортно наличие.

Нова Броудкастинг Груп е най-голямата мултиплатформена и софтуерна компания в България. Какви са акцентите в цифровата ви тактика и ще извършите ли промени по отношение на новите водещи интернационалните стрийминг услуги, стартирали през 2022 година?

Дигиталната тактика на Нова Броудкастинг Груп се простира надалеч оттатък нормалния метод на обичайните ТВ компании. Най-важната част от USP на Нет Инфо е високотехнологичната рекламна инфраструктура, основана на програматични решения и интеграция на 1st party data. Това преимущество се съчетава с още два USP детайла – премиум ТВ наличие и 85% покритие на интернет аудиторията, съгласно данни на Gemius Bulgaria. Вече предлагаме богат видео азбучник и предавания онлайн, изключително в областта на спорта. Монетизираме това наличие доста добре посредством цялостна интеграция в екосистемата на Нетинфо. Стратегията ни се базира на развиването на 1st party data и разширението в нови вертикали по ползи и желание. Много добре управляваме рекламните индикатори като ангажираност, brand safety, viewability.

Преди да поемете поста на основен изпълнителен шеф на Нова Броудкастинг Груп бяхте основен изпълнителен шеф на Нет Инфо, водещата цифрова компания в страната и част от Нова Броудкастинг Груп. Планирате ли синергии сред телевизионните и цифровите действия и бизнес на компанията и по какъв метод?
 
Издигаме интеграцията сред двете компании до изцяло ново равнище. Вече дейно монетизираме телевизионно наличието посредством Нет Инфо, като цялата интеграция беше построена през последните 2-3 години. Сега би трябвало да интегрираме насъбраното от Нет Инфо ноу-хау и неговите технологии в OTT продуктите на Нова Броудкастинг Груп. Това е двустранен развой – Нова Броудкастинг Груп разполага със наличие и благоприятни условия, а Нет Инфо ръководи модерна софтуерна инфраструктура и голям брой данни. С този метод посрещаме провокациите на днешния ден.

А какво ще кажете за портфейла от кабелни канали? Планира ли Нова Броудкастинг Груп да пусне нови нишови мрежи през тази година?

В момента портфолиото от кабелни канали на Нова Броудакстинг Груп е добре развито и уравновесено. Концентрирани сме в софтуерното им модернизиране. Следим пазара и сме в непрекъснат контакт с нашите сътрудници, ако има капацитет за нови канали.

Планирате ли синергии с други компании и канали, които са благосъстоятелност на United Group?

Активно работим в тази посока. United Media, медийното поделение на United Group и водещ мултиплатформен снабдител на медийни и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа, е продукционен водач на районно равнище със съществено наличие на международния медиен пазар с над 40 000 часа автентично наличие, което се дава на над 50 телевизионни канала и доближава публика от над 40 милиона души всяка година. Така че, несъмнено, обменят се хрумвания и се разискват благоприятни условия за интернационалните копродукции. Като една от водещите продуцентски компании в този район, изключителната креативност, високите продукционни стандарти и непрекъснатите вложения във висококачествено телевизионно наличие, са приоритет на всички пазари, в които участва.

Тази година United Media беше определена от Международната академия за телевизионни изкуства и науки да бъде част от процеса на селекция за интернационалните награди Emmy®. Селекцията е дълъг развой, включващ среща на членовете на интернационалното жури на разнообразни места по целия свят. За първи път в района Nova TV (Хърватия), част от United Media, е хазаин в Дубровник на полуфиналния кръг от избора на журито за една от категориите на влиятелните награди. Считаме присъединяване на нашата компания в процеса на асортимент на номинациите за интернационалните награди Emmy® за самопризнание за опита в тази област и като удостоверение на лидерската позиция на медийния пазар в Югоизточна Европа.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР