В интервю, публикувано днес, финландският президент заяви, че се надява

...
В интервю, публикувано днес, финландският президент заяви, че се надява
Коментари Харесай

Финландският президент: С Швеция трябва да влезем в НАТО до лятото

В изявление, оповестено през днешния ден, финландският президент съобщи, че се надява Финландия и Швеция да бъдат признати в НАТО до юли и загатна, че желае Съединените щати да окажат напън върху Турция, с цел да утвърди кандидатурите им за участие, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. 

Ако въпросът се проточи, целият развой на приемане на нови членове във военния съюз ще бъде подложен под въпрос, съобщи президентът Саули Нинистьо в изявление за националната осведомителна организация Ес Те Те. " Ако това не се случи до срещата във Вилнюс, за какво да се случи по-късно? ", сподели той. Литва ще бъде хазаин на срещата на върха на НАТО, която ще се организира на 11 и 12 юли в столицата на балтийската република.

За приемането на нови членове в НАТО се изисква единомислещо утвърждение от актуалните членове. Турция и Унгария са единствените страни от 30-членния боен съюз, които не са одобрили публично присъединението на Швеция и Финландия. Докато Унгария даде обещание да направи това през февруари, Турция не е изразила подготвеност да ратифицира присъединението на двете страни в скоро време. Финландският президент акцентира, че окончателното решение на Турция зависи от президента Реджеп Тайип Ердоган. 

" Смятам, че никога той няма да разреши да бъде повлиян от какъвто и да е било публичен напън ", съобщи Нинистьо. " Но в случай че нещо произлезе на двустранните договаряния сред Съединени американски щати и Турция, това може да окаже въздействие ", добави той. Турция отсрочва одобряването на участието на Швеция и Финландия в НАТО, защото е ядосана, наред с други неща, от неотдавнашната поредност от демонстрации в Стокхолм, проведени от деятели, които изгориха Корана пред турското посолство и окачиха там плашило на Ердоган. През януари Анкара отсрочи за неопределен срок основна среща в Брюксел, на която трябваше да бъде разисквано приемането на двете скандинавски страни в НАТО.

Нинистьо съобщи, че Финландия и Швеция са чули доста окуражителни изказвания от НАТО предходната пролет за равномерен и безпроблемен прогрес към участието, откакто двете скандинавски страни оповестиха желанието си да се причислят към военния алианс през май. Това обаче не се случи, съобщи той и добави, че забавянето не е проблем единствено за двете кандидатстващи страни. " Виждам, че това към този момент се е трансформирало в проблем за НАТО. Очевидно е, че страните от НАТО също са сюрпризирани ", съобщи президентът на Финландия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР