В интервю на живо във Фейсбук на 11 ноември председателят

...
В интервю на живо във Фейсбук на 11 ноември председателят
Коментари Харесай

Европейският бюджет няма да чака одобрението на Орбан

В изявление онлайн във Facebook на 11 ноември ръководителят на парламентарната комисия по бюджети Йохан Ван Овертфелд (ЕКР, Белгия) дефинира постигнатото съглашение със Съвета за дълготрайния бюджет като „ много сполучливо “ и „ позитивно “. Той обаче изясни, че към момента има бариери за превъзмогване, преди парите по проекта за възобновяване да доближат до жителите и компаниите в Европа, и прикани Съвета и страните в Европейски Съюз да завършват процеса.

Парламентът има намерение да даде окончателното си утвърждение на дълготрайния бюджет на пленарната сесия в края на ноември, съобщи Ван Овертфелд. Депутатът акцентира, че Парламентът в никакъв случай не се е опитвал да бави нещата: „ В последните седмици имаше изявления, че Парламентът е виновен за забавяния. Престанете с това! Това в никакъв случай не е било по този начин и сигурно не е по този начин сега “.

Председателят на бюджетната комисия означи, че утвърждението на проекта за възобновяване на Европейски Съюз от рецесията в този момент зависи от Съвета и страните членки. Това би трябвало да се случи с единогласие в Съвета, а по-късно всяка страна би трябвало да ратифицира решението за заемане на средства. Според Ван Овертфелд това значи, че в най-хубавия случай Комисията ще може да стартира набирането на средства на пазара в ранната пролет на 2021 година

Той засегна въпроса с писмото, отправено от унгарския министър-председател Виктор Орбан на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което Орбан заплашва с несъгласие върху бюджета и проекта за възобновяване. Унгарското държавно управление има запаси по отношение на предварителното съглашение сред Парламента и Съвета за създаване на механизъм за прекъсване на заплащанията към страни от Европейски Съюз, които нарушават правилото на правовата страна.

„ Знаем, че има проблем с господин Орбан и с досието за върховенството на закона, само че не може останалата част от Европа да продължи да чака 750 милиарда евро, които са нужни в битката с пандемията. В момента са застрашени милиони работни места и всеки прахосан ден е ужасяващ за всички хора, живеещи в неустановеност, и за всички компании на ръба на затварянето “.

Председателят на бюджетната комисия показа детайлности за спомагателните средства, контрактувани от Парламента в договарянията, които ще бъдат ориентирани към стратегии за опазване на здравето, проучвания и младежите. Общият размер на тези средства е 15 милиарда евро, а още 1 милиарда евро ще бъдат заделени за справяне с непредвидени рецесии.

Ван Овертфелд уточни, че съглашението със Съвета планува по-голяма роля за Парламента при упражняването на контрол върху метода на консумиране на средствата за възобновяване и че това е обвързвано с бюджетните пълномощия на институцията. „ Не става въпрос за права - Парламентът има дълг да упражнява контрол върху въпросните суми “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР