В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови

...
В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови
Коментари Харесай

Кои са най-честите финансови измами в интернет?

" В интернет се случват непрекъснато и най-различни схеми за финансови закононарушения ", сподели в изявление за bTV комисар Явор Колев, шеф отдел „ Киберпрестъпност” към ГДБОП.
Последната скица, която е разкрита, е за машинация с така наречен бинарни варианти. При нея става дума за опция да се залага на повишението или на поевтиняването на цената на избрани активи или валути.
Наскоро стана ясно, че България е била логистичен мегацентър за киберизмами за така наречен бинарни варианти. Чрез тези действия са добити над 100 милиона евро. Измамата е оперирала в няколко страни.
„ Такива финансови интервенции се правят в международен мащаб, само че тази търговия до крайни клиенти беше неразрешена от Европейския орган за финансовите пазари да се прави до крайни консуматори, тъй като е обвързвана с доста измами”, разясни Колев.
Комисар Колев изясни, че са създавани уеб сайтове, които са давали опция да се залага на бинарни варианти. Те всеобщо се популяризират в интернет и оставят усещането у потребителите, че могат елементарно да удвоят посредством капитали своята инвестиция. Отделно се основават колцентрове, които се обаждат на потребителите и ги приканват да правят вложения на бинарни варианти.
" Създава се акаунт и след това всеки клиент вижда, че му се удвоява облагата, само че когато към този момент няма какво да заложи, му се споделя, че е изгубил всичко, тъй като бинарните варианти са трансформирали съотношението си ", изясни началникът отдел Киберпрестъпност към ГДБОП.
Ръководителят на незаконната група Гай Барак, именуван още " Вълка от София”, няма закононарушения на територията на България, само че по тази причина се прави взаимна работа с Германия и Австрия, които също са пострадали, с цел да се обясни всичко към личността на „ инвеститора”, пояси Колев.
Самите чиновници в колцентровете не са знаели, че правят измами, добави той и означи, че има стотици такива колцентрове у нас.
Той предизвести и за други измами в интернет, свързани с децата и дамите. Комисар Колев означи, че постоянно се случва българки да залагат жилища и да теглят заеми, с цел да ги дават на мними американски генерали.
Децата пък попадат в педофилски мрежи. Те се срещат през интернет с хора, които ги тормозят, като ги карат да се събличат пред камерата.
За предходната година има над 80 сходни случая на тормоз. От ГДБОП организира осведомителна акция по какъв начин да се предпазят подрсатващите от сходни рискове в мрежата, изясни началникът на отдел " Киберсигурност " към ГДБОП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР