В интернет може да се намери не само информация за

...
В интернет може да се намери не само информация за
Коментари Харесай

Предлагат фалшиви лекарства в интернет!


В интернет може да се откри освен информация за лекарства, само че и непосредствено да се поръчат медикаменти. Това е комфортно, само че има някои опасности, които потребителите би трябвало да имат поради. Преди всичко – в интернет е неразрешено да се продават лекарствените артикули по лекарско наставление.

Съгласно българските закони, които са синхронизирани с европейските, такива лекарства се отпускат само и единствено в аптеки, и то от магистър-фармацевт. Лекарството се дава персонално на пациента или на негов представител, който носи рецептата. Никога не поемайте риска да купувате такова лекарство от интернет, даже цената му да е доста преференциална!
Информация, която се събира от Европейски Съюз, сочи, че най-често фалшифицираните лекарства у нас и в чужбина са антибиотиците, обезболяващите и противозачатъчните средства. Следват антидиабетичните медикаменти, диуретиците, спазмолитиците, приспивателните, козметичните средства и хормоните.
Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат избрана информация. Тя е авансово утвърдена от Изпълнителната организация по медикаментите, според закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.
Когато купувате лекарство по лекарско наставление от аптеката:
Уверете се, че лекарството, което взимате е в действителност точно това, което Ви е било предписано. Имайте поради, че наименованието на лекарството може да е едно и също, само че да има разнообразни лекарствени форми и разнообразни дози, разнообразни разфасовки – например спрей, ампули, таблетки от 40 и 80 mg, кутия с 2 блистера и кутия с 4 блистера и така нататък, ето за какво е значимо да ревизирате, че всички тези параметри дават отговор на това, което е предписал Вашият доктор.
Уверете се, че информацията, изписана върху външната опаковка, блистера и листовката е на български език. Желателно е да се уверите в това още в аптеката, при приемане на опаковката.
Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и период на валидност. Те са обозначени на външната опаковка, както и върху блистера (първичната опаковка).
Сверете номерата, с цел да се уверите, че съответстват.
Огледайте деликатно Вашето лекарство.
– Има ли нарушаване на целостта на опаковката (външна и вътрешна )?
– Данните върху опаковките съдържат ли подвеждащи наименования или означения?
– В листовката за пациента е разказано какво съдържа Вашата кутия (например какъв брой на брой блистера, с какъв брой таблетки). Ако забележите противоречие сред описаното в листовката и наличното във Вашата опаковка, не приемайте лекарството и неотложно сигнализирайте на посочените по-долу контакти.
Още нещо значимо: Не бъркайте медикаментите с питателните добавки! Добавките са хубаво нещо, само че по смисъла на закона те са храна. Което значи, че не се ревизират и управляват от здравните институции в България и Европейски Съюз. Хранителните добавки са на регистрационен режим. Производителите им не са длъжни да потвърждават тяхната успеваемост. Единствената гаранция идва от престижа на производителя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР