В интерес на България и Северна Македония е да намерят

...
В интерес на България и Северна Македония е да намерят
Коментари Харесай

Еврокомисар: България и Северна Македония да намерят решение за разногласията

В интерес на България и Северна Македония е да намерят решение за въпросите, които провокират различия, съобщи през днешния ден еврокомисарят по разширението Оливер Вархей на взаимна конференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, заяви телевизия ТВ21.

Вархей сподели, че в случай че двете страни не се изяснят, ще бъде доста мъчно нещата да се придвижат напред, и акцентира, че в този момент е моментът да се реализира съглашение, предава Българска телеграфна агенция.

" Виждам ангажираност от страна на Заев и Борисов и се надявам, че ще съумеят да намерят решение, а доколкото знам, те работят върху това. Ще създадем всичко, което можем, с цел да помогнем в процеса. Не е невероятно да се откри решение. Не бих драматизирал прекомерно този проблем, само че въпреки всичко той е сериозен ", уточни Вархей.

Еврокомисарят сподели, че се надява всичко да продължи по проект и първите междуправителствени конференции на Северна Македония и на Албания с Европейски Съюз да се провеждат в границите на немското председателство на съюза до края на тази година.

" Разбирам, че това е внимателен въпрос. Бих ви помолил за самообладание. Дипломацията дава резултати, видяхме това с Преспанското съглашение с Гърция и по други сходни съществени въпроси. Всички имаме вяра, че добросъседските връзки на Северна Македония и България ще доведат до решение ", посочи еврокомисарят.

Вархей беше на еднодневно посещаване в Северна Македония ден след оповестяването на отчетите за напредъка на страните кандидатки за участие в Европейски Съюз. По-късно той отпътува за Албания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР