В интерес и на София, и на Скопие, е истината

...
В интерес и на София, и на Скопие, е истината
Коментари Харесай

Катастрофата на АМ “Струма“: кой се опитва да политизира трагедията


В интерес и на София, и на Скопие, е истината за злополуката на Автомагистрала „ Струма “ да бъде открита час по-скоро. Добре е също политиците да не се пробват да извличат дивиденти от тази човешка покруса, написа Петър Чолаков.

Изгорелият рейс на автомагистрала " Струма "

Това бе предстоящо: бяха нужни единствено няколко часа, с цел да стартира политизирането на нещастието на Автомагистрала „ Струма ”. От ГЕРБ към този момент обявиха, че виновни за неприятното качество на пътя са някогашните министри на Българска социалистическа партия Паскалев и Гагаузов, а служебният кабинет на Стефан Янев е пренебрегнал сигналите, че автомагистралата незабавно би трябвало да се ремонтира. От партията на Борисов припомниха, че няколко министри в кабинета на Бойко Борисов подадоха оставки през 2018 по отношение на и приканиха за реципрочни промени и в служебния кабинет.

Второ " Своге "
Редакцията предлага
От Института по пътна сигурност (ИПБ) споделиха пред Българска национална телевизия, че, съгласно разбора им, главната причина за случая е човешка неточност, но, на който са ставали и други произшествия с жертви, най-малкото е асъдействало за тази нова покруса. От института споделиха за БНР, че няколко пъти са алармирали държавното управление, че следва „ второ Своге ”, само че „ никой не знае тъкмо къде ”. Богдан Милчев от ИПБ заяви пред бТВ, че основаната по гледище на ИПБ Държавна организация по пътна сигурност при ръководството на ГЕРБ не е проработила, а се е трансформирала в „ бушон ” и „ място за трудоустрояване на хора ”.

Не е изключено партията на Борисов да нанася изпреварващ удар и/или да търси реванш. През своите мандати в изпълнителната власт, ГЕРБ са били упреквани от съперниците си в десетки. Непосредствено преди изборите на 14 ноември вътрешният министър Рашков сервира на медиите нова гореща порция от разкрития по тематиката.

Трябва да научим истината

Макар политическото махало тази година да се завъртя в посока противоположна на желанията на ГЕРБ – те изгубиха вота за 46-ото и 47-ото Народно събрание, както и президентските избори – основният прокурор Гешев си остава могъща фигура в правосъдната система. Гешев е считан за непосредствен до ГЕРБ и Движение за права и свободи, личността и прерогативите му са обект на доста рецензии от страна на партиите на митинга, които са на път да поемат кормилото на страната. Ето за какво те надали могат да разчитат на неговото състрадание в изясняването на случая „ Струма ”.

В интерес както на България, по този начин и на Република Северна Македония (РСМ) е истината, каквато и да е тя, да бъде открита час по-скоро. Добре е също политиците, които и да са те, да се придържат строго към обстоятелствата, а не да се заиграват със гибелта в опита си да натрупат дивиденти.

България бе покосена и от друга покруса. Ден по-рано, на 22 ноември, пожар в дом за възрастни хора в с. Рояк лиши живота на девет души. Зоран Заев към този момент сервира съболезнованията си за случая. Той и българският министър председател показаха позицията, че нашите два народа би трябвало дружно да почетат с печал жертвите.

Шанс да загърбим разногласията?

Солидарността, изразена от Заев и Янев, дава лъч вяра, че Скопие и София могат да извлекат урок от нещастието и да загърбят несъгласията, да излязат по-мъдри от тестванията. С оглед на преобладаващите настроения в България, а и в нашата съседка, обаче не чакам някоя от двете страни да направи отстъпки в близко време.

Петър Чолаков

Фрагментацията на политическата система у нас прави всеки глас още по-голям за политиците. От Българска социалистическа партия, които договарят за предстоящ постоянен кабинет дружно със (ПП), както и с Има Такъв Народ и Демократична България, към този момент бе казано недвусмислено, че взаимни отстъпки по отношение на РСМ и „ българския народен интерес ” няма да има. Едва ли, също по този начин, някоя от другите партии би поела риска да тръгне против публичните настройки.

Напълно допустимо е политическите водачи в София и Скопие да проспят поуките от жестокия урок, който сервира ноември на нашите два народа. А този урок е категоричен: историята си е история, но пред гибелта всички са равни. Да почетем дружно мъртвите, само че и да се погрижим за живите и тяхното общо бъдеще.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР