В Института по отбрана Проф. Цветан Лазаров“ днес, 11 март,

...
В Института по отбрана Проф. Цветан Лазаров“ днес, 11 март,
Коментари Харесай

Защитното облекло на медиците срещу коронавируса е удобно, гъвкаво и леко

В Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ през днешния ден, 11 март, бяха показани резултатите от тестванията на образци за защитни дрехи на медицински личен състав по отношение на ограниченията против ковид. Тестовете са траяли от 22.00 часа нощес до 07.00 часа тази заран. На тестване са били подложени материи на двама производители.

На представянето участва заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов.

„ През нощта са осъществени редица действия, които в естествени условия протичат доста по-спокойно. И двете образци са на български производители и дават отговор на условията по БДС. Изпробвани са платът, шевовете, всички движещи се детайли по структурата “. Това изясни началникът на Института по защита полковник Димитър Кирков. Той бе безапелационен, че показаните мостри са задоволително положителни и надеждни, с цел да предпазят медицинските служащи.

„ Изключително съм задоволен от това, което виждам. Още при изработването на прототипите личеше, че защитното облекло ще е комфортно, гъвкаво, леко, няма да затруднява придвижванията. Институтът по защита съумя да ни убеди, че тези материи надалеч надвишават нашите условия. Много добре са направени и може би надвишават 4 - 5 пъти качествата на един еднократен костюм “. Това сподели генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на националния спешен щаб за битка с ковид. Той акцентира, че е доста значимо, че тестванията са осъществени в сертифицирана лаборатория, каквато е тази в Института по защита, тъй като продуктите ще бъдат съпроводени с нужните документи, които да подсигуряват на медицинските екипи качеството на защитните дрехи.

Благодарност и висока оценка за осъщественото от Института по защита даде и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.
По предложение на министъра на защитата няколко десетки хиляди защитни маски ще бъдат деблокирани от военновременния запас. Това заяви през днешния ден вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на защитата. Деблокирани ще бъдат респираторни маски МР - 70. Те са предопределени за отбрана на дихателните пътища от радиоактивен прахуляк и аерозоли. Изработени са от синтетична хидрофобна електростатична материя и могат да се употребява неведнъж. Теглото на една маска е 200 гр. Маските ще бъдат предоставяни на лекарите и медицинските експерти в огнищата на ковид. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР