В импровизиран лагер за хора, принудително разселени заради наводненията в

...
В импровизиран лагер за хора, принудително разселени заради наводненията в
Коментари Харесай

Хиляди са без дом след най-тежките наводнения в Конго от 60 години насам

В спонтанен лагер за хора, наложително разселени поради наводненията в Демократична република Конго /ДР Конгло/, татко на три деца на име Киприан Сека с паника следи по какъв начин бебето му дреме на пода на препълнена палатка и се чуди дали в миналото ще успее да се върне в дома си, написа “Reuters ”.

В края на декември проливните дъждове покачиха равнището на река Конго до най-високото равнище от над 60 години насам и принудиха към 500 000 души да избягат от домовете си поради покачващите се води.

„ Измина съвсем месец, откогато напуснахме домовете си поради наводненията. Страдаме “, споделя Сека , който се намира в лагера на територията на католическа черква, ситуиран в покрайнините на столицата Киншаса . Подобно на доста други, фамилията на мъжа също е изгубило съвсем цялото си имущество, до момента в който се е опитвало да се избави от бедствието. Тъй като някои региони към момента са под вода , към 2400 души са били настанени в този лагер, като не престават да прииждат и нови хора. Много от тях са принудени да спят на открито на земята заради липса на място в общите палатки.

„ Нощта тук е ужасна. Има доста хора, препълнено е, задушно е, не можеш да дишаш “, споделя стара жена на име Пансел Мото Памба , показвайки парчето черга, което употребява като легло.

В момента 16 от 26-те конгоански провинции се борят с тежките последствия от наводненията, при които са починали минимум 221 души , разрушени са десетки хиляди домове, а уязвимите общности са изложени на нараснал риск от малария и коремен тиф , оповестиха локалните управляващи и здравната благотворителна организация „ Лекари без граници “. Мащабът на изключителната обстановка акцентира незабавната нужда от възстановяване на ръководството и реагирането на страната при наводнения, изключително в региона на столицата, твърди хидрологът Рафаел Чиманга от Университета в Киншаса.

„ Страхът е голям за Киншаса, която получава кумулативния поток на целия басейн на Конго “, разяснява още специалистът и добави, че високите равнища на обезлесяване в страната също утежняват въздействието на проливните дъждове.

Според платформата „ Global Forest Watch “ през 2022 година Конго е била на второ място в света по степен на загуба на дървесна завивка след Бразилия. Това ускорява риска от значителни наводнения, защото короните и корените на гората задържат дъждовната вода и понижават притока в реките.

По-мащабните наводнения могат да застрашат живота на 83 милиона души , живеещи наоколо до огромна река, която е част от басейна на Конго.

„ Това, което видяхме, евентуално ще се утежни, поради данните от анализите. Навлязохме във мокър интервал, през който евентуално ще станем очевидци на от ден на ден сходни феномени “, предизвестява още Чиманга .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР